U Nišu vakcinisano 20.000 građana

NIŠ

Broj vakcinisanih Nišlija je tokom vikenda bio oko 14.000, ali je taj broj već danas u ranim jutranjim satima iznosio 16.000.

Računamo da ćemo samo danas na sedam punktova koji se nalaze u svim gradskim opštinama vakcinisati još 4.000 sugrađana što smatramo dobrim rezultatom”, rekao je profesor dr Milorad Jerkan, direktor Doma zdravlja u Nišu.

“Sutra će biti aplikovana 1841 Fajzerova vakcina kojom će biti revakcinisano medicinsko osoblje i građani koji su vakcinisani među prvima. Timovi za vakcinaciju su spremni, angažovano je 50 timova i  preko 200 zdravstvenih radnika. Sutra ćemo taj broj povećati na 70 timova sa preko 250 zdravstvenih radnika. U Domu zdravlja se bukvalno radi danonoćno kako bi smo izašli u susret svim građanima”, kazao je direktor dr Milorad Jerkan.

Dodaje da će vakcina biti dovoljno i za revakcinaciju građana.

                “Onog trenutka kada neko primi vakcinu, istog trenutka se ta vakcina odvaja i vodi se evidencija o tome koliko je potrebno vakcina za revakcinaciju svakom gradu. Srbija je najbolje organizovala vakcinaciju u Evropi. U poslednje vreme mnoge evropske zemlje produžuju vreme za revakcinaciju na šest nedelja. Nisam epidemiolog ali koliko sam naučio učeći medicinu najbolje vreme za revakcinaciju je od 14 do 21 dan. To čine najverovatnije zbog toga jer nisu uspeli da obezbede dovoljan broj vakcina”, kaže Jerkan.

                Prema njegovim rečima probleme sa nedostakom vakcina imaju skoro sve zemlje u regionu osim Srbije.

                 “Imamo i zdravstvene radnike koji su se sada prijavili za vakcinaciju kineskom vakcinom koja je izuzetno kvalitetna i nije dala ni jednu neželjenu  reakciju. Veliko je interesovanje i za rusku vakcinu koju uskoro očekujemo. Svi sugrađani će moći da se vakcinišu vakcinom koju su izabrali”, kazao je Jerkan i dodao da je Srbija do sada nabavila milion i 400  vakcina, ali ne zna da li će zemlja moći da  obezbedi šest ili osam miliona koliko je već plaćano.

                “Građani koji prime vakcinu onog dana kada se revakcinišu dobijaju potvrdu o tome koja je na srpskom i engleskom jeziku sa barkodom u donjem delu koji će se očivati na granici za ulazak u drugu zemlju bez obzira kojom vakcinom da je neko vakcinisan. Sve to ukoliko uopšte bude potrebno”, kazao je Jerkan.

               Direktor Doma zdravlja u Nišu naglašava da je vakcinacija važna i poziva sve građane koji su se do sada i dvoumili da se vakcinišu. Dodaje da i dalje nema prostora za opuštanje.

                 “Juče je bio izuzetno mali broj u našoj kovid ambulanti, oko 330 pacijenata ali je bilo 160 prvih pregleda, a nekada je bilo 1500 ljudi i 160 pregleda. Situacija je još uvek ozbiljna. Dodatni strah izaziva i novi, možda prodorniji virus koji se pojavljuje, pa je vakcinacija zato važna kao i poštovanje svih mera predostrožnosti, maska, određeno rastojanje,  manje druženja.Ako budemo oprezni, ako se ponašamo kao do sada oprezno očekujem da do leta da sve bude mnogo lakše”, kazao je Jerkan.

                     Kada se radi o novom korona virusu Jerkan kaže, uz ogradu da on nije epidemiolog, da je ozbiljniji, da se brže širi i da izaziva mnogo jače reakcije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare