U Nišu tokom prošle godine sklopljeno 1250 brakova

NIŠ

       
 U 2019. godini evidentirano je 1.384 brakova, a 2020. godine 955. Godine 2021. došlo je do blagog porasta pa je bilo 295 venčanja više u odnosu na prethodnu godinu.  Ove godine, do 16.januara, sklopljeno je 34 braka. No vreme venčanja tek dolazi pa se nadamo da će ih biti više“, kaže Vesna Đikić, zamenik matičara u Nišu.
     Mladenci se od sredine prošle godine venčavaju u svačanoj sali za venčanje u Oficirskom domu. Na svečanom otvaranju sale predstavljene su i nove uniforme matičara koje imaju i elemnete državnih obeležja što ovaj čin čini još svečanijim.
    „ Venčanja se obavljaju svakog dana, a još uvek je akcenat na petak, subotu i nedelju. Trudimo se da svim mladenicima u ovim uslovima izađemo u susret. Ima i zahteva za venčanja u restoranu gde se organizuje veselje, ali za sada samo evidentiramo te zahteve jer ne znamo kako će se odvijati epidemiološka situacija“, objašnjava Đikić.
     Prema njenim rečima povećava se broj mlađih mladenaca. Ne retko oni budu 2001, 2002. pa i 2003.godište.
     Ukoliko su mladenci  državljani Srbije potrebna im je samo očitana lična karta i uplata takse za izvod venčanih prilikom venčanja. To je pod uslovom da se venčanje obavlja u sali Oficirskog doma.
     „Mnogi mladenci zhtevaju da se venčaju u restoranu ali se za sada se još uvek rade samo rezervacije izlaska na teren jer se ne zna kakva će biti situacija,  taksa je veća i iznosi 8.000 dinara plus  taksa za izradu rešenja i taksa za izvod venčanih“, objašnjava Đikić.
     Ako je neko od  partnera strani državljanin potrebno je uverenje o slobodnom bračnom stanju i internacionalni izvod rođenih ako je u pitanju inostranstvo. Za partnere iz bivših republika potreban je samo izvod rođenih.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare