U Nišu razgovor odbornika sa građanima

NIŠ

Uz nekoliko izuzetaka, poput odbornika koalicije Niš moj grad, nema nikakve saradnje između odbornika i građana, po pravilu ne postoji odgovornost izabranih predstavnika i onih koje predstavljaju, a građani niti prepoznaju svoje odbornike niti su im se ikada obraćali – zaključci su tribine na otvorenom koju je Regionalna akademija za razvoj demokratije organizovala u Nišu u okviru projekta Srbija 2030 koji se realizuje uz pomoć Ambasade Švajcarske.

Na događaju kom je prisustvovalo više od stotinu Nišlija i Nišlijki učestvovali su predsednik Izvršnog odbora Regionalne akademije za razvoj demokratije Balša Božović, kao i predstavnici značajnijih udruženja građana u Nišu, među njima i predsednik Foruma za zaštitu potrošača, predsednica udruženja za zaštitu životinja, predsednik borackog udruženja Oko Sokolovo, predsednik udruženja koje zastupa 7500 iskljucenih porodica sa mreže EPS a, predstavnik ekonomskog pokreta, predstavnik udruženja Roma.

Učešće na tribini uzeo je i odbornik Miodrag Stanković, koji je od strane prisutnih građana naveden kao izuzetak i kog su građani naveli kao pozitivan primer i osobu kojoj se obraćaju, koja postupa po njihovim zahtevima i koja njima, a ne nekoj političkoj stranci, odgovara za svoj rad.

Miodrag Stanković je rekao da je osnovni posao odbornika da predstavlja građane i zastupa isključivo njihove interese, da, posebno na lokalnom nivou, nema mesta za bilo kakve stranačke kalkulacije i da se u lokalnim parlamentima moraju razvijati mehanizmi koji bi uključili građane u proces donošenja odluka. On je dodao da je ovo posebno važno kada su u pitanju marginalizovane i osetljive grupe koje često nisu upoznate sa svojim pravima i nemaju mogućnost da se informišu i uključe u kreiranje politika koje direktno utiču na njihove živote.

Predsednik Izvršnog odbora Regionalne akademije za razvoj demokratije Balša Božović rekao je da sporadični primeri samo iznova pokazuju koliko nam je neophodno sistemsko rešenje i da saradnja izabranih predstavnika i građana ne može zavisiti od dobre volje odbornika ili njegove spremnosti da razume svoj osnovni posao, a to je da bude isključivo u službi građana koje predstavlja. On je kazao da je izborni sistem koji još uvek strankama omogućava da biraju i postavljaju poslanike odbornike umesto da to čine građani svojom glasovima stvara veliku prepreku za uspostavljanje direktne veze između građana i njihovih izabranih predstavnika, jer oni neretko nisu ni svesni da predstavljaju građane a ne svoje političke stranke. Božović je naglasio da je promena izbornog sistema, posebno na lokalnom nivou, jedan od osnovnih uslova da se uspostavi odgovornost odbornika prema građanima, a ne prema političkim strankama i naveo primere različitih mogućnosti kako se izborni sistem može promeniti kako bi onogućio jačanje veze između građana i onih koje su birali. On je zaključio da je na svim nivoima vlasti neophodno razviti institucionalne mehanizme koji će obavezati institucije da ukljiče građane u svoj rad, ali i da je važno kontinuirano raditi i sa građanima i informisati ih o njihovim pravima i mogućnostima da pozovu na odgovornost one koji ih predstavljaju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare