U Nišu proslavljen ruski praznik “Maslenice”

NIŠ

U  Domu vojske  u Nišu danas je uz bogat kulturno-umetnički program,  obeležen ruski verski praznik Maslenica,  sličan srpskim Pokladama.

Sličnost ova dva praznika ogleda se u mnogim elementima. Između ostalog i kod Rusa I kod Srba  se pale vatre. U Rusiji se spaljuje lutka obučena u žensku nošnju koja simbolizuje zimu  a u Srbiji preskaču vatre i ide se na pomirenje ( praštanje)  .

Praznik I palaćinke ( kako ih rusi nazivaju “ blini”) ,  pripremaju se i jedu sedam dana. Jesti blini za  maslenicu smatralo se važnim ritualom. Rusi su smatrali da sa svakim zalogajem palačinke dobijaju energiju sunca. Palaćinke označavaju sunce I simbolizuju završetak zime i početak proleća. Ovaj praznik Rusi tradicionalno slave poslednjih sedam dana pred veliki uskršnji post.  Posle sedmodnevnog praznovanja dolazi “ čisti ponedeljak”. Nedelja, poslednji dana Maslenica, je “ Dan za ljubljenje” ili “ Dan za praštanje i pomirenje

Građani su danas u Domu vojske  imali priliku da probaju ruske palačinke sa medom, koje su, uz rusko čaj, glavni  simboli ovog praznika.

Kako objašnjavaju u Društva srpsko-ruskog prijateljstva “Naisus” , toga dana vrata domova otvorena su za sve goste. Običaj je da se na praznik razmenjuju pokloni.

Pored hrane i posluženja, Nišlije su imale priliku da pogledaju i program za decu, da se slikaju sa devojkama u ruskoj nošnji,

Na pozornici Doma vojske održana je svečana manifestacija. Hor “Branko” i hor Osnovne škole Ratko Vukićević, učenici Gimnazije Bora Stanković, orkestar “Impresija” izveli su srpske i ruske pesme.

Prema rečima suorganizatora i predsednika Udruženja penzionisanih podoficira Gradskog odbora Niš Milorada Petkovića, cilj manifestacije koja se održava na dan kada se slave dva pravoslavna praznika Poklade i Maslenica, je negovnje bratskih odnosa sa „pravoslavnom braćom“, kao i upoznavanje sa njihovom tradicijom i običajima.

„Ovde se danas slave dva praznika jedan srpski i jedan ruski. Danas počinje naš uskršnji post, dok Rusi slave Maslenicu. Cilj je razvijanje bratskih odnosa između dva naroda, što prisnije “, kaže  on.
Ovaj praznik u Nišu se obeležava po treći put, a prema rečima organizatora, posetilo ga je više stotina Nišlija, strani i domaći  gosti.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare