U Nišu pregledano oko hiljadu i po pacijenata

NIŠ

Interesovanje građana za besplatne preventivne preglede u niškom Kliničkom centru, ovog meseca oborilo je sve dosadašnje rekorde. Već u prva tri sata od otvaranja specijalističkih internističkih ordinacija, pregledano je preko pet stotina ljudi, a do drugog zvaničnog preseka u 13 sati, kroz ambulante ove zdravstvene ustanove prošlo je više od sedamsto pacijenata.

Nastavak akcije skrininga opšteg zdravstvenog stanja stanovništva, koju je Ministarstvo Zdravlja organizovalo treći put zaredom, ovog vikenda, izazvalo je ogromno interesovanje građana, te su čekaonice u ambulantama niškog Kliničkog centra već i pre početka rada bile prepune.

-Ako uporedimo broj pregledanih pacijenta u prethodne dve akcije, preseci stanja koje radimo na svaki sat i podaci koje dobijamo, pokazuju da je interesovanje Nišlija iz meseca u mesec sve veće, jer je već u prva tri sata, svoje opšte zdravstveno stanje proverilo preko 500 ljudi, a do podneva je urađeno više od hiljadu pregleda, jer su se mnogi odlučili da urade i ultrazvuk i analizu krvi, naveo je prof.dr Zoran Radovanović, generalni direktor KC, koji je dodao da je to samo još jedan dokaz da je cilj ostvaren, jer su uspeli da se približe pacijentima i „otvore“ svoja vrata svima.

Građani su ovog meseca u Kliničkom centru mogli da obave ultrazvučni pregled abdomena i analizu hormona štitaste žlezde, a očekuju i da se slične akcije nastave.

-U našim prostorijama trenutno radi preko stotinu lekara i drugog medicinskog osoblja i svi ti ljudi su ovde kako bi pomogli građanima, bez ikakve nadoknade naravno, a verujem da će se ovakve akcije nastaviti jer su se pokazale kao vrlo delotvorne, s obzirom na to da je do sada, bar kod deset odsto pregledanih otkrivena neka promena koja iziskuje dalje lečenje, ističe direktor Radovanović.

Nakon dijagnostičkog pregleda, svaki pacijent se konsultovao sa specijalistima gastroenterologije i endokrinologije, a oni kod kojih su rezultati odstupali od normalnih vrednosti, upućivani su na dalje dijagnostičke procedure i lečenje.

Za preglede u niškom Domu zdravlja do 13 sati upisno je 268 žena. Urađeno je 14 mamografskih pregled ali za sve one žene, a bilo ih je 148 , koje zbog dužine pregleda nisu danas pregledane,  zakazani su  mamografije . Urađeno je 80 ultrazvučnih pregleda dojke a 28 je zakazano za naredni period. Svih 268 žena je edukovano za samopregled dojke na modelu za edukaciju.

„ Ovo je bila veoma uspešna akcija koju je organizovalo Ministarstvi zdravlja. U niškom Domu zdravlja je stopostotno uspela. Pokrenuli samo žene Niša da u većem broju dođu kako bismo se dogovorili oko kontrolnih pregleda. Do sada smo kod dve pacijentkinje našli sumnjive nalaze koje smo odmah poslali na patohistološku analizu u Kliničkom centru na obradu . ali ako se na vreme otktiju bilo kakve promene na dojki , bolest se leči. U slučaju da se zakasni, ta bolest u trećem i četvrtom stadijumu, ta bolest ima lošu prognozu. Mi ćemo i u narednom periodu insistirati na tome da se skrining na dojku maksimalno radi jer smo područje koje je poznato po tome da najveći broj promena na dojkama se nalazi baš u Nišavskom okrugi“, rekao je danas za Jugpress direktor Doma zdravlja Niš, Milorad Jerkan .

Ove akcije Ministarstva zdravlja biće organizovane i narednog meseca.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare