U Nišu otvoreno prvo Stomatološko savetovalipte za trudnice i porodilje

NIŠ

Trudnice i porodilje su u Domu zdravlja Niš dobile posebni deo za stomatološke preglede. Služba za zdravstvenu zaštitu u oblasti dentalne medicine  je svečano otvorila Preventivni centar u ordinaciji 108 na trećem spratu. Ordinacija će raditi svakog radnog dana 7 do 20 sati.

Preventivni pregledi i intervencije tokom trudnoće i godinu dana nakon toga biće dostupni svim Nišlijkama u prvom Stomatološkom savetovalištu. Porodilje imaju mogućnost da povedu i bebe koje će takođe biti stomatološki pregledana i zbrinute dok se mami popravljaju zubi. Direktor Doma zdravlja Milorad Jerkan kaže da imaju dovoljno kadrovskog i prostornog kapaciteta da ovu uslugu uspešno realizuju.

                                Zaposleni u Domu zdravlja koji brinu o ovoj populaciji kažu da su još tokom pandemije priemtili da su one ugrožene jer nisu smele da se izlažu riziku i budu u gužvi pa su izbegavale redovne odlaske zubaru. Preporuka je i da žene koje planiraju trudnoću obave stomatološke preglede. Zapostavljanjem zdravlja usta i zuba u toku trudnoće, može se ugroziti zdravlje trudnice i bebe.

                                       „Oralna higijena je veoma bitna za zdravlje trudnice pre, tokom i nakon porođaja i zato je   naša obazeva da brinemo o njihovom zdravlju. Ovim Savetovalištem idemo korak ispred drugih ustanova u Srbiji“, kaže Jerkan i dodaje da će trudnice i mame imati podršku i nakon porođaja.

                                      „Moći će na pregled da povedu svoju bebu jer smo obezbedili i dečije stomatologe i sestre koje će brinuti o bebi dok je mama na zubarskoj stolici“, dodaje Jerkan.

                                Savetovalište radi svakog radnog dana od 7 do 20 časova. Prvi pregled se ne zakazuje a ukoliko je nakon toga potrebno nastaviti lečenje pacijentkinja bira zubara i termin kada će biti primljena. Savetovalište se nalazi odmah pored Ginekologije gde trudnice inače odlaze na preglede.

                                  „Oduševljene smo ovom uslugom jer je poznato da trudnicama stradaju zubi i da moraju posebnu pažnju da posvete tom problemu. To nije lako ako kod kuće već imate malu decu a morate da čekate kod zubara“, kažu buduće mame Jelena Nešić i Aleksandra Stojanović Ristović.

                                   Stomatolozi upozoravaju da je potreban odlazak kod zubara i pre planirane trudnoće jer se neke intervencije ne mogu raditi dok su u drugom stanju a bilo bi predugo da čekaju devet meseci.

                                    Direktor Jerkan naglašava da će nastaviti da posvećuju pažnju preventivi i da trenutno rade 13 preventivnih službi.

                                    Imamo 32 ambulante u 67 sela i nastavićemo da se trudimo da svako selo posećuju lekari i to ne samo vikendom nego i radnim danima. Zdravstvene usluge moraju svima biti dostupne“, kaže Jerkan.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare