U Nišu otvoren Srpsko-korejski informativni centar

NIŠ

U Nišu je otvoren Srpsko-korejski informativni centar – SKIP centar, drugi takve vrste u Srbiji, posle Beograda. SKIP centar će prevashodno raditi na digitalnom opismenjavanju građana. Sa druge strane, pružaće i podršku da se lokalna samouprava digitalno transformiše i digitalizuje. Centar su svečno otvorili amnasador Republike Koreje u Srbiji Đeung Li, državni sekretar u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu Čedomir Rakić i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski sa predstavnicima NIA i KOTRA. Centar je u potpunosti opremila Republika Koreja u šta je uloženo 250.000 evra.

                                  „Informatičko pristupni centar je reprezentativan projekat saradnje Republike Koreje u IT sektoru koji ima za cilj povećanje dostupnosti informacija a samim tim i poboljšanje kvaliteta života građana. Srbija je jedna od retkih zemalja u kojima ovaj centar otvoren u čak dva grada.Čvrsto verujem da je otvaranje ovog Informatičkog pristupnog centra simbol bliskih odnosa između Republike Koreje i Srbije.Prvi  Informatički centar u Beogradu je funkcionisao izuzetno dobro zbog čega ga je Nacionalna agencija za informaciono društvo izabrala za najbolji centar tog tipa u svetu. Verujem  da će i centar u Nišu doprineti jačanju informatičkih sposobnosti građana i digitalizaciji društva  što je jedan od osnovnih zadataka Vlade Srbije“, kazao je ambasador Republike Koreje Đeung Li.

                                Skip centar u Nišu otvara svoja vrata za besplatno digitalno usavršavanje državnih i gradskih službenika,gradjana,učenika,studenata,nevladinog sektora i start up kompanija.Kada imate rastuću ekonomiju koja se zasniva na znanju i inovacijama,morate imati i alat koji će pomoći da stanovništvo i javna uprava prete takvu ekonomiju, kaže gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski. 

                           „Republika Koreja je prepoznala Grad Niš kao dobrog i pouzdanog partnera, a našu ekonomiju kao rastuću. Kada imate rastuću ekonomiju koja se zasniva na znanju i inovacijama, vi morate imati i alat koji će vam pomoći da stanovništvo i javna uprava prate takvu ekonomiju, da one inovacije koje privreda napravi, stanovništvo uspešno koristi“, kazala je gradonačelnica Dragana Sotirovski.       

            

                          Zahvaljujući sredstvima Republike Koreje, mi ćemo kroz SKIP centar besplatno obučavati građane kroz osnovne obuke, preko savladavanja digitalnih alata u svakodnevnom životu, sve do naprednih kurseva koji mogu da nove veštine povežu sa svojim ekonomskim aktivnositma, dodala je Sotirovski.

                         „U „trening centru“ SKIP-a se nalazi IT oprema poslednje generacije za potrebe 26 polaznika obuka. Istakla bih da je oprema prilagođena slepim, slabovidim, i osobama sa slušnim problemima“, naglasila je gradonačelnica Niša.

                             Prostor sadrži i opremu namenjenu deci školskog uzrasta.

                             „Očekujemo da u narednim godinama podižemo informatičku pismenost i promovišemo uspešnu IT saradnju  između Republike Koreje i Republike Srbije. SKIP centar spremaće sve nas za velike promene koje nosi proces četvrte industrijske revolucije“, zaključila je Sotirovski i još jednom se zahvalila  Republici Koreji na punoj podršci, kao i Ministartvu državne uprave i lokalnoj samouprave.

                               Čedomir Rakić, državni sekretar  u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu istakao je da je SKIP centar u Nišu otvoren zahvaljujući finansijskoj podršci Nacionalne agencije za informaciono društvo Republike Koreje.

                               „Otvaranje Informatičkog pristupnog centra u Nišu još jedno je svojevrsno priznanje Koreje Srbiji za postignute razultate u IT Industriji i ekon omiju uopšte pošto se ovakvi projekti pokreću tek kada država dostigne odgovarajući novo napredovanja. Posebno nam je drago što ovo priznanje dolazi od države  koja je  zahvaljujući svom ulaganju u razvoj i  ekonomiju znanja, ljudske resurse, nalazi u društvu najačih ekonomija u svetu.Otvaranjem potpuno opremljenog IT centra  za besplatnu obuku građana, studenata, start apova, nevaldinih  organizacija, lokalnih samouprava, svakako će se podići usluga na lokalu ali u  celom Nišavskom upravnom okrugu i njegova važnost je od značaja za celu  jugoistočnu Srbiju“, kazao je                               Čedomir Rakić.                            Jaexo Li, potpredsednik Nacionalna agencija za informaciono društvo Vlade Republike Koreje  je dodao da je Niš oduvek bio čvorište puteva koji negde vode, a sada postaje raskrsnica u digitalnom svetu. On je dodao da se u SKIP centru nalazi najsavremenija i najrazlitija oprema, od opreme koja je neophodna za savladavanje  najosnovnijih veština  kada su informacione

tehnologije u pitanju, tu su računari,elektronske bele table, digitalni deskovi, 3D prineteri, edukativni dronovi, sve ono što može da pomogne  u savladavanju novih digitalnih veština. 

Danas u Nišu imamo čast da otvorimo Srpsko-Korejski informatički pristupni centar, drugi takve vrste u Srbiji.

U svetlu reforme javne uprave i njenih ciljeva povećanja efikasnosti i efektivnosti javnih elektronskih usluga, Niš je prepoznat kao najbolje mesto za uspostavljanje drugog takvog centra u Srbiji. Republika Koreja je prepoznala Grad Niš kao dobrog i pouzdanog partnera, a našu ekonomiju kao rastuću. Kada imate rastuću ekonomiju koja se zasniva na znanju i inovacijama, vi morate imati i alat koji će vam pomoći da stanovništvo i javna uprava prate takvu ekonomiju: da one inovacije koje privreda napravi, stanovništvo uspešno koristi.

Zbog toga je naš SKIP centar jako bitan, jer će prevashodno raditi na digitalnom opismenjavanju građana. Sa druge strane, pružaće i podršku da se lokalna samouprava digitalno transformiše i digitalizuje.

Zahvaljujući sredstvima Republike Koreje, mi ćemo kroz SKIP centar besplatno obučavati građane kroz osnovne obuke, preko savladavanja digitalnih alata u svakodnevnom životu, sve do naprednih kurseva koji mogu da nove veštine povežu sa svojim ekonomskim aktivnositma. U „trening centru“ SKIP-a se nalazi IT oprema poslednje generacije za potrebe 26 polaznika obuka. Istakla bih da je oprema prilagođena slepim, slabovidim, i osobama sa slušnim problemima.

Prostor sadrži i opremu namenjenu deci školskog uzrasta.

Mi očekujemo da u narednim godinama podižemo informatičku pismenost i promovišemo uspešnu IT saradnju  između Republike Koreje i Republike Srbije.

SKIP centar spremaće sve nas za velike promene koje nosi proces četvrte industrijske revolucije. Hvala još jednom Republici Koreji na punoj podršci, kao i Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave. (kraj) VP/MN

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare