U Nišu održana centralna svečanost povodom Dana policije

NIŠ

Danas je u Nišu održana centralna svečanost povodom Dana Ministarstva unutrašnjih poslova I obeležena slava Policije – Duhovi.
Na početku svečanosti pukovnik policije Dragan Vasiljević raportirao je ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću, koji je potom pozdravio pripadnike MUP-a i izvršio  smotru postrojenih jedinica pred građanima Niša.

Nakon himne “Bože pravde”  u izvođnju operskog pevača Olivera Njega počela je centralna proslava Dana policije.

Obraćajuči se prisutnima Stefanović je poručio da Srbija želi mir i stabilnost, ali je spremna da najoštrije odgovori na svaku pretnju.

“Neki imaju pretenzije prema našoj zemlji, pa čak i prema ovom gradu. Ali moraju da znaju da su bedemi ovde čvrsti i da je srpska policija snažan štit svom narodu od svakog ko se drzne da pomisli da je Srbija plen i da nema dovoljno snage. Mi želimo mir i stabilnost, ali smo spremni da najoštrije odgovorimo na svaku pretnju. I to je jasna poruka koju šaljemo”, rekao je Stefanović.

On je podvukao da gotovo da nema oblasti u kojoj rezultati nisu bolji, a u mnogim segmentima napredak je i iznad 20 odsto.

On je danas izjavio da je policija u protekle tri godine zaplenila oko 20 tona droge i uhapsila oko 400 kriminalaca iz 58 kriminalni grupa.

“Svaki građanin zna da nema zaštićenih , nema kriminalaca koji mogu da se osećaju sigurno dok diluju drogu, nema kriminalnih grupa koji ne osećaju strah od policije I nema onih koji se osećaju lagodno dok planiraju svoja zliko ačka dela” rekao je Stefanović.

On je istakao je je kriminal u protekle tri godine smanjen za 7,5 posto, odnosno za oko 25 000 krivičnih dela što znači da je za 23 odsto manje teških krađa, razbojništva za četvrtinu, a maloletnički kriminal je u padu od 22 procenta. U istom periodu je  65 ubistava manje a sve to argumentuje tvrđenje da je za poslednje  tri godine urađen dobar posao.

“Dokazali smo da je policija garant stabilnosti i bezbednosti. Očuvali smo sigurnost i potvrdili da smo među najboljima u regionu”, rekao je Stefanović.

Ministar je najavio I osavremenjivanje I tehničku modernizaciju kao I nabavku nove opreme.

“Uskoro stiže veći broj patrolnih vozila, videćemo danas u ešalonima i nova i modernizovana borbena oklopna vozila, koja smo obezbedili uz veliku pomoć Vlade Republike Srbije i predsednika Aleksandra Vučića” potencirao je Stefanović, koji se zahvalio predsedniku Vučiću na ogromnoj podršci zahvaljujući kojoj su pripadnici policije danas opremljeniji i bezbedniji, spremniji da odgovore na sve pretnje.

Ministar je najavio  značajnije povećanje plata za sve pripadnike Ministarstva.

U drugom delu svečanosti prikazana je pokazna vežba oslobadanja talaca iz hotela “Ambasador” u kojoj su učestvovali Specijalna antiteroristicka jedinca, Žandarmerija, Helikopterska jednica, Policijska brigrada i pripadnici Sektor za vanredne situacije. Potom su građani koji su se okupili na Trgu Pavla Stojkovića, zvanice I predstavnici Vlade Srbije, predstavnici diplomatskog kora, kao I kulturnog I javnog života Grada I Okruga imali priliku da vide defile različitih rodova Policije, a priređena je i smotra naoružanja i opreme koje koriste pripadfnici MUP-a. Na svečanosti je učestvovao policijski orkestar, zatim četa konjanika Policijske brigade Policijske uprave za Grad Beograd, saobraćajni poloicajc…Prikazana su vozila koja policija koristi “Lazar”, Miloš” kao i “Hameri”, vozila Gorske službe spasavanja…

Dan policije,  obeležava se u znak sećanja na 1862. godinu, kada je srpska žandarmerija 15. juna, na Duhove (Trojice), odigrala presudnu ulogu u sukobima kod beogradske Čukur-česme, kao i u naredna dva dana tokom turskog bombardovanja Beograda.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare