U Nišu održan skup posvečen osnaživanju žena sa zapadnog Balkana

NIŠ

Grad Niš domaćin je drugog radnog sastanka skupa posvećenog ekonomskom osnaživanju žena Zapadnog Balkana. Domaćin skupa, gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski, istakla je zadovljstvo što je organizacija ,,Prijatelji Evrope” pristala da Niš bude domaćin ovog važnog događaja. Dodaje da grad pruža podršku ženama u svim oblastima I da će se sa tom praksom I nastaviti.

                                 „Niš puno toga radi, osebno na osnaživanju žena na seoskom području. Radili smo mnogo toga na pre svega pomoći ženama da postanu ekonomski nezavisne, da pokrenu sopstveni biznis. Kroz akcioni plan smo izdvojili 15 miliona dinara i između ostalog pomogli ženama da krenu u neki novi početak i realizuju svoje ideje. Pomogli smo i ženama žrtvama nasilja, kroz različite programe prekvalifikacije smo im pomogle da posao pronađu, a pre toga smo ih i osposobili za posao koji su želele. Ovakvi skupovi nama puno znače, na ovaj način povezujemo se sa zemljama Zapadnog Balkana, mislim na Severnu Makedoniju i Albaniju sa kojima i činimo Otvoreni Balkan i zagovaramo ideju koju zagovaraju i naši predsednici i premijeri. Mislim da smo na dobrom putu da u nekim dobrim primerima budemo čak i najbolji u regionu, a to su do sada potvrdile i mnoge organizacije koje su nas nagrađivale upravo za pomoć ženama na ovom području“, rekla je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

                              Ministarka za ljudska I manjinska prava i društveni dijalog, Gordana Čomić dodala je da država ima poseban zadatak kako da pomogne ženama u ekonomskom osnaživanju i da je važno da lokalne samouprave kažu na svim nivoima šta je potrebno učiniti u tom pogledu.

                              „Danas su se u Nišu okupili prijatelji Evrope, žene i muškarci iz regiona, kako bi razgovarali o tome šta mogu da učine zajedno kako bi žene u tom regionu mogle da žive ekonomski bolje, kvalitetnije i sa uvažavanjem da su ljudska bića  podjednako kao i muškarci. Možda to zvuči grubo, ali ja svaki dan slušam ženu kojoj je neko rekao „to nije za tebe ti si žensko“, „nije za tebe da vodiš fabriku“, „nije za tebe da imaš malo preduzeće“, „zna se kako ti treba da se ponašaš“. Ja kažem „jeste za tebe je!“. I  to je poruka ovog skupa kojim ćemo napraviti plan da se obratimo drugim vladama u regionu, lokalnim samoupravama i da učinimo da ni jedna žena ne bude zaboravljena i izostavljena iz planova razvoja celog našeg regiona“, istakla je ministarka za ljudska i manjinska prava Gordana Čomić.

                       Cilj ovog događaja je šta treba uraditi kako bi se poboljšao položaj žena, devojčica i kako ih ekonomski osnažiti. Mnogo toga se promenilo i žene jesu na rukovodećim pozicijama, premijerke ili ministrke u vladama svojim država,  ali to nije dovoljno, poruka je organizacije ,,Prijatelji Evrope”.

                     „Danas ćemo imati prilike da čujemo različite primere ljudi iz regiona, kakve politike se primenjuju, koja se praksa sprovodi, sa kakvim se preprekama žene koje žive u zemljama Zapadnog Balkana susreću. Nadam se da ćemo na kraju da imamo kompletne zaključke koje možemo da preporučimo kako nacionalnim vlastima, tako i lokalnim, da bi se položaj žena poboljšao. Kada pogledamo period od prethodnih 20 godina do sada, došlo je do drastičnih promena pogotovo što su u današnje vreme žene uspele da se izbore da zauzimaju vodeće pozicije u najznačajnijim političkim institucijama, ima puno predsednica vlade širom sveta. Glas žena se čuje. U balkanskim parlamentima imamo više žena nego bilo kada u istoriji. Vidimo promene kod mladih žene u odnosu na prethodne generacije, ali zbog medija, i društvenih mreža njihovo samopouzdanje je smanjeno. Moramo da se pobrinemo da se devojke i žene tretiraju jednako i sa poštovanjem“, rekao je Dharmendra Kanani, glavni operativni direktor I PR organizacije ,,Prijatelji Evrope”.                        Ako je 20 vek bio vek muškaraca, nauke, osvajanja tehnologije, 21. vek mora da bude vek žena i žena koje savladavaju sve ove izazove, jedan je od zaključaka sa skupa u Nišu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare