U Nišu održam Molitveni hod za podršku srpskom narodu u Crnoj Gori

NIŠ

Molebanu u hranu Svetog cara Konstantina i carice Jelene koji je održan u znak podrške obespravljenom i stradajućem sveštenstvu, monaštvu i verskom narodu eparhije Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori prisustvovao je veliki beoj građana, a hram je bio prepun.

Moleban je organizovala Eparhija niška koja je narod pozvala i u “krsni vhod” nakon toga uz blagoslov Episkopa niškog Arsenija.

                    Nišlije je u “krsnom vhodu” predvodio Episkop Niški Arsenije.

                    Kolona se kretala Vizantijskim bulevarom od Hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene u parku Svetog Save do Hrama  Svetog Vasilija Ostroškog. Zajedno sa episkopom Arsenijem na čelu kolone nalazili su se sveštenici Eparhije niške  koji su nosili crkvene barjake. Tokom molitvene šetnje građani su nosili  ikone is like patrijarha Pavla, Svetog Save , Petra Petrovića Njegoša, ali i srpsku zastavu.

              “Krsni vhod” je završen u porti hrama Svetog Vasilija Ostroškog, čitanjem akatista tom svetitelju.

                Izglasavanje Zakona o slobodi veroispovesti u Skupštini Crne Gore izazvao je buru negodovanja srpskog stanovništva u ovoj zemlji.

                  Zakon predviđa širi uvid države u finansije religijskih zajednica, ali najspornije su tačke kojima se predviđa podržavljenje crkvene imovine za koju ne postoji dokaz o vlasništvu pre 1918. godine, kada je Crna Gora postala sastavni deo Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare