U Nišu od večeras izložba Pabla Pikasa

NIŠ

Od danas do 1. Oktobra u Oficirskom domu bića izložene manje poznate i retko izlagane grafike Pabla Pikasa, jednog od najpoznatijih i najuticajnijih umetnika 20. veka.

Organizator ove izložbe je niška Galerija savremene likovne umetnosti a radovi koji će biti izloženi pripadaju kolekciji galerije “Viskonti Fine Art” iz Ljubljane. Biće izloženo oko 40 radova nastalih između 1932. i 1969. Godine. Radovi su svrstani su u tri grafičke mape. Osim ovih biće izloženo i nekoliko pojedinačnih grafika rađenih u tehnikama gravure i litografije.

Prva grafička mapa – “Dupla flauta”  sadrži  serigrafije napravljenih prema crtežima i laviranim akvarelima nastalim između 1932. i 1955. Godine motivi su aktovi, , minotauri, scene bahanalija i portreti- uglavnom oni koji su i najčešći u Pikasovom opusu. U ovom delu nalazi se i portret supruge Žakline. Dela su rađrna u duhu ekspresionizma.

Drugu mapu “Flora i fauna Antiba“ čini devet serigrafija sa tekstom Haima Sebartesa.

Pikaso je od 1958. godine često boravio ili živeo u Provansi gde se, u blizini Nice, nalazi i živopisno mesto Antib. Scene koje pripadaju žanru mrtve prirode i pojedinačne životinje umetnik je likovno definisao na kubistički način – kažu u niškoj Galeriji.

“Pikasovi crteži iz Elijarove mape“ treća je celina koja će biti deo izložbe. Ovu celinu  čine 16 faksimila crteža nastalih u periodu od 1942 do 1946. Crteži su raznorodnih motiva, portreti, figure, mrtve prirode, i karaktera od jednostavnih u vidu neprekinute linije do razvijenijih sa senčenjem i šrafurom. Pol Eliar je francuski pesnik (1895-1952), dadaista, Pikasov prijatelj koji ga je između ostalog upoznao sa Dorom Mar.

“Pablo Pikaso je veliki crtački mag, gospodar linije bilo da je ona urezana u grafičku ploču, povučena na papiru ili odslikana na platnu. Beskrajne su mogućnosti kojim je Pikaso obrađivao jedan motiv a da svaka varijacija bude zanimljiva i nova, što između ostalog potvrđuje i ova izložba. Nepogrešivo je skenirao lik ili figuru, razgrađivao formu i ponovo sintetizovao na sebi svojstven način. Njegova lična životna i stvaralačka neobuzdanost i energija jasno se isčitava u kontekstu njehovih dela koja i danas izazivaju posebnu pažnju i interesovanje publike”, navodi se u najavi za izložbu u Nišu.

Pablo Pikaso je rođen u Malagi 1881.godine. Od malena je pokazivao talenat i sklonost ka crtanju. Prva slikarstva znanja stekao je od oca koji je bio profesor crtanja. Sa 13 godina imao je prvu samostalnu izložbu. Školovao se na lokalnoj akademiji u Barseloni i Kraljevskoj akademiji u Madridu ali je još u ranoj mladosti imao razvijenu svest o nužnosti prevazilaženja akademskih normi. U muzeju Prado posebno je studirao dela čuvenih španskih majstora.

Nije učestvavao u ratovima ali je jasni antifašistički stav izrazio svojim radovima. Njegova slika „Gernika“ ,1937, je do danas neprevaziđeni likovni antiratni simbol, metafora zla i nedužnog stradanja.

“Retki su umetnici koji su svojim delom pokrenuli drastične promene u istoriji umetnosti i koji su imali na hiljade sledbenika u mnogim krajevima sveta. Pikaso je jedan od njih. Njegova slika „Gospođiće iz Avinjona“ ,1907, najavila je revoluciju u slikarstvu XX veka koju je Pikaso kroz kubizam kao novi slikarski pravac i sproveo”, navodi se u najavi za izložbu.

Jedini je umetnik kome je za života priređena izložba u Luvru ,1971. Godine.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare