U Nišu obeležen Dan boraca

NIŠ

Polaganjem venaca na Spomenik napada na naciste  u Nišu je danas obeležen 4. jul, Dan Boraca.

Na ovaj dan daleke 1941. godine doneta je odluka o podizanju ustanka protiv nacista   .

Vence je ovoga puta položila i preživela učesnica Drugog svetskog rata koja je sa 13. korpusom 1944. godine kao  devojčica ušla u Niš, prilikom oslobođenja grada.

Bolji život, poštovanje  i razumevanje radničke klase bile su ideje vodilje tadašnjih generacija koje su se borile za oslobođenje od nacista , rekla je Milena Trifunović,  nosilac Partizanske spomenice .

Socijalna pravda u kojoj se brišu razlike između siromašnih i bogatih bio je cilj za koji su se borili, rekla je danas okupljenim novinarima ispred Spomenika Milena Trifunović.

Predsednik gradskog odbora SUBNORa Niš Vladimir Đorđević istakao je da će se ta organizacija  i dalje truditi da se ne zaborave generacije koje su se borile za osvajanje slobode i očuvanje narodnog duha.

„ Trudimo se da to uvek negujemo , i prenesemo kao sećanja i uspomene na mlade i da se to nastavi ubuduće“.

On je istakao da ove i sledeće generacije ne treba da zaborave bunt našeg naroda protiv fašistiučkog osvajanja i da se ovaj dan i ubuduće treba obeležavati ali i želju da nikada više ne budu u situaciji da mora da ratuju, već da žive u miru i slobodi.

Na Spomenik u parku ispred gradske kuće vence su položili predstavnici grada , SUBNORA, Ruskog humanitarnog centra i predstavnici Komunističke partije u Nišu.

Dan borca koji je nazivan i „praznik ustanka naroda Jugoslavije“, je bio državni praznik u SFRJugoslaviji i SR Jugoslaviji i proslavljao se 4. jula.  Za praznik je ovaj dan proglašen 26. aprila 1956. godine a ukinut je 2001. godine, odlukom Vlade Srbije

Praznik se i danas, nezvanično, proslavlja u organizaciji SUBNORA.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare