U Nišu nove privremene bolnice

NIŠ

 Štab za vanredne situacije grada Niša doneo je naredbu da se studentski dom kod Medicinskog fakulteta, dom učenika srednjih škola kod gimnazije “Svetozar Marković” i dom učenika u Ulici Kosovke devojke pretvore u privremene bolnice za zbrinjavanje  pacijenata obolelih od korona virusom sa lakšom kliničkom slikom. U ovim objektima, kako je rečeno, biće mesta za 490 obolelih.

                              Koordinator privremene bolnice u Sportskom centru “Čair”, hirurg Goran Stanojević rekao je na pres konferenciji da je u toj privremenoj bolnici trenutno 141 pacijent, ali se broj iz sata u sat menja tako da se očekuje da danas ili već sutra ta privremena bolnica bude popunjena.

                              Stanojević je rekao da “Čair” dnevno primi izmedju 50 i 80 pacijenata sa čitavog jugoistoka Srbije, a kapacitet je 256 kreveta.

                              “Zajednički osećaj svih pacijenata je zbunjenost i strah, što je normalno, ali se lekari i sestre trude da im olakšaju taj prvi kontakt. Svi pacijenti prilikom ulaska dobijaju kućni red, tako da znaju kada su vizite, kada obroci, kada slobodne aktivnosti. Za sada imamo dobru saradnju”, kazao je Stanojević.

                                   Prema njegovim rečima, pacijenti iz Niša pre prijema u “Čair” prolaze trijažu u niškom Domu zdravlja, a pacijenti iz ostalih mesta trijažu prolaze na niškoj Infektivnoj klinici.

                                  “U privremenu bolnicu se upućuju i pacijenti sa Infektivne klinike koji su se dovoljno oporavili za izlazak iz bolnice, kako bi tamo bilo dovoljno mesta za prijem težih bolesnika”, istakao je Stanojević.

                                 On je rekao da u privremenoj bolnici u Čairu ima i desetak zdravstvenih radnika koji su zaraženi korona virusom.

                               “Imamo dovoljno zaštitne opreme, svi čine sve da ta bolnica bude dobro opremljena”, izjavio je Stanojević.

                                Gradonačelnik Niša i komandant gradskog Štaba za vanredne situacije Darko Bulatović rekao je na pres konferenciji u Gradskoj kući da je Štab doneo odluku da se nišavski kej zatvori, zbog toga što je primećeno da nakon zatvaranja parkova veliki broj gradjana koristi taj prostor za šetnju i druženje čime se krši zabrana okupljanja više od dva gradjana na javnom mestu.

                         “Štab je naložio Gradskoj upravi da za april, maj i jun odloži naplatu zakupnine koju zakupci poslovnog prostora grada Niša izmiruju  do 15. u mesecu za tekući mesec. Gradska uprava je obavezna da po ukidanju vanrednog stanja obračuna zakupninu za ta tri meseca i omogući zakupcima plaćanje te obaveze u 24 rate bez kamate”, istakao je Bulatović.

                           On je kazao da Štab, u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje, naložio svim preduzećima na području grada da rad prilagode novonastaloj situaciji i preduzmu sve mere zaštite radnika.

                          “Poslodavci su obavezni da radnicima obezbede zaštitnu opremu koju će oni koristiti i na poslu i na putu do posla. Primenu ove naredbe kontrolisaće inspekcija rada”, izjavio je Bulatović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare