U Nišu besplatan prevoz za sve penzionere starije od 75 godina

NIŠ

Svi niški penzioneri stariji od 75 godina od 1. marta imaće besplatan gradski prevoz,  raspisuju se novi Konkursi za  sufinansiranje  građana za kupovinu kotlova na pelet ili gas ali i priključenje  na gradski toplovod, učešće Grada u kupovini imovine  PIK Niš na licitaciji kako bi bila vraćena građanima, a radi se uglavnom o zgradama zadružnih domova  u selima, konkretno se radi o zgradu u Metejevcu, samo neke od tačaka koje su usvojene na 160 sednici Gradskog veća kojim presedava gradonačelnica Niša DraganaSotirovski.                                 

  “Veće je donelo odluku da svi penzioneri  sa  visinom penzija do 28.960 dinara, što je iznos prosečne penzije na teritorije grada, imaju pravo na besplatan prevoz. Danas smo doneli odluku da svi naši sugrađani preko 75 godina starosti  imaju to pravo. Ova odluka će se primenjivati od 1.marta. Doneli smo i  odluku, imajući u vidu da dolazi do porasta penzija, nadležne službe prate  kvartalno kretanje I korekciju panzija u narednom period I  u skladu sa tim donosimo rešenja za besplatni prevoz. Pravo na besplatni prevoz sada imaju i lica  između 71 i 75 godina čiji iznos penzije  ne prelazi 28.000 dinara”, kazala je Vladislava Ivković, pomoćnica gradonačelnice Niša.

                                  Dodala je da na teritoriji grada ukupno imamo 18.500 penzionera  starijih od 75 godina  I neki od njih imaju pravo na besplatni prevoz, tako ima 6.000 penzionera od  71 do 75 godina , a sada će oko 9.300 penzionera dobiti to pravo.

                             Gradski većnik Nenad Stanković je govorio o kupovini nepokretnosti na licitaciji od strane ggrada a na osnovu raspisanog oglasa PIK Niša.

                               “Grad se odlučio da pribavi deo imovine  koja je oglašena  na prodaju putem licitacije od strane PIK Niš, a konkretno se radi o zgradu Zadružnog doma u Gornjem Matejevcu i na   prostorije Doma kulture u Knez selu. To je jedan od zahteva građana koje smo obilazili  u akciji Karavan. Doneli smo odluku  da kupimo te objekte i vratimo ih meštanima ovih sela”, kazao je gradski većnik Nenad Stanković.

                            Ivan Pavlović iz KLER-a je najavio raspisaivanje javnog konkursa za sufinansiranje nabavke peći na pelet, gas ili priključenje na gradskih tolovod.

                              „Danas je Gradsko  veće donelo dva bitna rešenja od  direktnog  značaja za naše građane. Usvojena  je lista korisnika subvencija po drgom javnom konkursu za zamenu ložišta, a druga odluka  jeste da je  objavljen treći javni poziv za građane za zamenu  energetski neefikasnih i neprihvatljivih kotlova. U prvom javnom pozivu opredeljeno je ukupno oko 5,5 miliona dinara  za  64 korisnika  koji  su optpisali ugovore i realizovali svoju investiciju  dok je po drugom ozivu odobreno  preko 6,6 miliona dinara  za 83 domaćinstva od kojih je 37  domaćinstva kupiti kotlove na pelet , a  46 kupiće kotlove na gas. U  proseku svko domaćinstvo dobije 80.000 dinara  subvencije“, kazao je Pavlović.

                       Gradsko veće je odlučilo da raspiše treći javni konkurs za zamenu kotlova.

                   „Javni poziv kreće od  sutra i trajaće 30 dana. Pozvao bih sve građane  da se odaovu na ovaj poziv jer Grad daje subvencije  za kupovinu kotlova na pelet u  vrednosti do 50 posto investicione vrednosti  ili do 90 hiljada sa PDV-eom ili do 80.000 za zamenu kotla na gas  ili do 200.000 dinara za priključenje na daljinsko grejanje“, zaključio je Pavlović.

                    Gradski većnici su usvojili i Predlog plana detaljne  regulacije za izradu samostalnog jednostranog odmorišza „Niš 2“, Predlog odluke o detaljnoj regulaciji  kompleksa Elektronske industrije, Predlog odluke o refinansiranju  kredita grada Niša.

                     „Grad Niš je doneo odluku  da se  tri kredita koji su  2015. i 2016.godine zaključeni kod nekoliko banaka  za investicione potrebe da se  refinansiraju na osnovu odobrenja  Ministarstva finansija Republike Srbije  i to u ukupnom iznosu od 480 milionaa dinara . Na taj način bi se relaksirao budžet u ovoj godini  kada imamo veliki broj značajnih investicija i kada imamo dovoljno para da izfinansiramo potrebe građana. Refinansiranjem kredita dobijamo duži rok otplate sa manjom kamatom i grejs periodom od godinu dana  što je u ovom trenutku vrlo povoljno jer sredstva u  budžetu rastu iz godine u godinu.Napominjem da smo u prošloj godini  refinansirali dva kredita zbog čega smo zbog niže kaametne stope uštedili gradu 147.000 evra“, kazala je Nina Ilić, načelnica Uprave za finansije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare