U Nišu 2.200 osmaka polaže malu maturu

NIŠ

Nastava za učenike osmog razreda je završnog a završne ispite  će polagati 18, 19. i 20. juna. Prvog dana osmaci će polagati srpski jezik, potom matematiku, a onda i kombinovani test u kome se nalaze pitanje iz istorije, geografije, biologije, hemije i fizike. Nakon toga slede rezultati, pa popunjavanje liste sa željenim školama, smerovima i obrazovnim profilima, a onda i upis u srednje škole koji se završava početkom jula.

“Samo u Nišu ove godine će završni ispit polagati 2.200 osmaka, dok je ovaj broj u školama Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga koje pokriva Školska uprava u Nišu 3.750”, kaže načelnik Školske uprave Dragan Gejo.

“Ovog trenutka naša poruka roditeljima je da ne brinu i da će sva deca biti upisana, a da li će to biti i željene škole zavisi od toga koliko bodova će deca osvojiti na završnom ispitu, ali i od ocena koje su imali u šestom, sedmom i osmom razredu”.

Gejo dodaje da je planom upisa predviđeno nešto više mesta u srednjim školama od broja učenika koji završavaju osnovne škole.

“Uglavnom je taj broj veći za sedam odsto, a na ovaj način planiramo i upis đaka koji iz drugih gradova dolaze u niške srednje škole”, dodaje Gejo.

Biće mesta za sve pa osmaci mogu sa manje stresa da prionu na rad i pripreme se za završni ispit koji se održava u mateičnim osnovnim školama i koji ove godine donosi i neke novine. Odnose se uglavnom na način bodovanja testova na završnom ispitu.

Novina koja ove godine očekuje osmake je izmena načina bodovanja rezultata na završnom ispitu. Na osnovu uspeha postignutog u osnovnim školama u šestom, sedmom i osmom razredu osmaci će moći da osvoje najviše 60 poena, dok će na završnom ispitu maksimalni broj poena biti 40. oni najbolji završni ispit mogu da završe sa maksimalnih sto poena. Na testovima iz srpskog jezika i matematike đaci mogu da osvoje, ukoliko reše sve zadatke, najviše po 13 poena, dok će na kombinovanom testu makismalni broj poena biti 14.

Na samom završnom ispitu u svakom od tri testa će biti po 20 zadataka.

Testovi se rade u celoj Srbiji u isto vreme. Počinju u devet i traju do 11 sati. Iz resornog ministarstva upozoravaju osmake da vode računa o tome da ostave dovoljno vremena za proveru testa, ali i da ono što su pisali grafitnom olovkom poprave hemijskom. U protivnom im se rešenja zadataka neće priznati bez obzira da li su tačni.

Preliminarni rezultati završnog ispita na nivou škole biće objavljeni 22.juna, a od 23. do 25. juna u školama će komisije primati žalbe i rešavati ih. Konačni rezultati završnog ispita biće objavljeni 28.juna do osam sati. Osmaci će liste želja popunjavati 29. i 30. juna, a 4.jula će proveriti tačnog onoga što su popunili u matičnim školama. Zvanični rezultati raspodele osmaka po srednjim školama, smerovima i obrazovnim profilima biće objavljeno 8.jula do osam sati. Učenici će se u srednje škole upisivati 9.jula, a srednje škole će 11.jula objaviti preostala slobodna mesta za upis u drugom krugu. Upis u srednje škole završava se 12.jula.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare