U niškom Univerzitetskom kliničkom centru otvorene dve nove angio sale

NIŠ

Na Klinici za kardiovaskularne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu  otvorene su dve nove angio sale u čije je opremanje Ministarstvo zdravlja uloženo oko 160 miliona dinara, a otvaranju sala prisustvovao je minister zdravlja Zlatibor Lončar koji je naglasio da se radi o najsavremenijim salima kojih nema ni u regionu i da će ulaganje u UKC Niš da se nastavi najavljući da uskoro u Niš stiže i pet-sten.                                 „ Prednosti ovih sala je i 40 posto manje zračenja i za lekare koji rade i za pacijente. Ovi aparati daju mogućnost onima koji rade na njima koje su mnogo veće nego što su bile dosadašnje generacije aparata. Ne samo da se uradi intervencija bezbednije, već i da iskontrolišu, da provere i da urade više toga da ne dodje da pacijent mora na operaciju i da mu se otvara grudni koš gde su rizici mnogo veći“, kazao je ministar Lončar.

                                On je kazao da se nakon izgradnje novog Kliničkog centra u Nišu nije stalo sa opremanjem te zdravstvene ustanove.

                               „Zahvaljujući Ministarstvu zdravlja Univerzitetski klinički centar je već dobio nekoliko premium ultrazvučnih aparata, a očekuju se skeneri, magneti i premium rentgen aparati“, istakao je Lončar.

                              Ministar zdravlja je dodao da će početkom iduće godine na proleće dobiti pet-skener.

                              „Ovde se prostor za pet-sken već priprema što Niš do sada nikada nije imao. Imamo za sada samo dva pet-skena u Beogradu i Kamenici, ali će ih u narednom periodu dobiti i Niš kao i Kragujevac“, kazao je ministar Lončar.

                                        Prema rečima direktora UKC Niš profesora dr Zorana Perišića ove sale i najnovija oprema koja se nalazi u njima od izuzetnog su značaja za lečenje pacijenata sa krdiovaskularnim problemima. Dodao je da je najveća smrtsnost u Srbiji i dalje od kardiovaskularnih bolesti.

                                      „Sa salama i sa opremom koju imamo mi smo obezbedili da ceo region, a reč je o oko 2,5 miliona ljudi, možemo da zbrinemo strogo na vreme. U UKC Niš se godišnje u angio salama uradi oko 4.500 procedura“, kazao je Perišić.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Ruzica
Ruzica
2 godine pre

Sve pohvale za Ministarstvo zdravlja jer dosta ulazu u modernizaciji nasih Klinika. I zato sto ih opremaju sa najsavremenijom opremom u regionu i sto se dosta ulaze za zdravlje ljudi a vrlo je vazno sto se misli na sigurnost i bezbednost medicinskog osoblja i pacijenata dok koriste sve te aparate. Dobro bi bili kada bi u svim tim salama gde je najsavremenija oprema nabavili fotokataliticke aparate za preciscavanje vazduha i za dezinfekciju da bi Medicinsko osoblje i pacijenti udisali cist i svez vazduh bez virusa i bakterija.