U niškom Kliničkom centru izvedena prva laporaskopska ugradnja katetera pacijentima na dijalizi

NIŠ

U narednih deset dana zahvaljujući, donaciji farmaceutskih kuća, svi aparati za hemodijalizu u niškom Klinikom centru biće zamenjeni – najavio je na konferenciji za novinare direktor Kliničkog centra u Nišu dr Zoran Radovanović.

Klinički centar će dobiti 48 novih aparata, što će budućim, ali i sadašnjim pacijnetima omogućiti komfornije lečenje bubrežnih bolesnika.

 Prema rečima dr Branke Mitić direktorka Klinike za nefrologiju zamena stare opreme za hemodijalizu je od velikog značaja za kvalitetnije lečenje pacijenata jer optimalno vreme upotrebe aparata za hemodijalizu iznosi 20.000 sati, a da svi aparati na toj klinici imaju preko 20.000 sati rada. Neki od aparata imaju i preko 30.000 sati, čak i  preko 50.000 radnih sati.

Klinika za nefrologiju u Nišu ima tokom godine 250 do 270 pacijenata na hemodijalizi i 130 do 140 pacijenata na peritonealnoj dijalizi.

“Broj pacijenata obolelih od hronične bolesti bubrega sve je veći i to ne samo zbog osnovne bolesti, već zbog posledica drugih oboljenja”, kazala je dr Mitić na konferenciji za novinare.

Hirurzi Centra za minimalno-invanzivnu hirurgiju ove zdravstvene ustanove, u saradnji sa kolegama nefrolozima su nedavno prvi put laparaskopskom tehnikom ugradili peritonealni katetar dvojici pacijenata koji se nalaze na dijalizi.

“Nova metoda plasiranja katetera omogućuje njegovo bolje funkcionisanje. Nema pomeranja i curenja zbog kojeg kateter mora da se vadi”, izjavio je dr Veroljub Pejčić. “Cilj Kliničkog centra i Centra za minimalnu invazivnu hirurgiju je da ovo postane standardna metoda jer su benifiti i kod postavljanja i kod rešavanja komplikacija veliki. Nadamo se da ćemo u jednom trenutku postati i centar za edukaciju hirurga iz regiona jer postoje regionalni centri gde postoji ova patologija”.

Prema rečima dr Slobodana Jovanovića lekari iz Centra su boravili u Beču za laparaskopsko postavljanje katetara.

“Ova metoda je superiora u odnos na klasičnu zato što ima mnogo manje komplikacija i ima prevenciju u nastanku postoperativnih komplikacija”, istako je Jovanović. On je kazao da laperoskopska ugradnja peritonealnog katetera postaje u svetu “zlatni standard” lečenja, a trebalo bi da to postane i kod nas.

“Meni je drago da su kolege sa drugih klinika shvatili sa koliko problema se sreću pacijenti koji se leče na nefrologiji i kojima je neophodan jedan ovakav multidisciplinarni pristup”, dodala je dr Branka Mitić. “Ovo je značajan korak napred jer u značajnoj meri sprečava komplikacije u lečenju pacijenata sa Klinike za nefrologiju i svakako daje bolji kvalitet na zadovoljstvo pacijenata, a svakako i lekara”.

Jedan od dvojice pacijenata kojima je istog dana plasiran peritonealni kateter je 44- godišnji Ivica Jašarević, koji se trenutno, uspešno oporavlja na Klinici za nefrologiju.

– Osećam se dobro i zaista se nadam da će mi ovo pomoći u daljem lečenju, ono što mi je bitno je da nemam bolove i da mi lekari kažu da je intervencija obavljena uspešno, tako da se, iskreno, bez obzira na svu negu koju ovde imam, nadam da ću uskoro otići kući, kaže Jašarević.

Da ova metoda, na neki način, predstavlja revoluciju u lečenju dijaliziranih pacijenata, potvrđuju i nefrolozi i navode, da se nadaju da će ova metoda biti primenjivana često, kako bi put do izlečenja, odnosno transplantacije bubrega, pacijentima biti znatno lakši.

– Zaista je važno da kateteri za dijalizu budu postavljeni tačno kako nauka nalaže i da dijaliza bude potpuna, a to ova tehnika plasiranja zaista omogućava i nadam se, da će zahvaljujući tome, naši pacijenti sa bubrežnim oboljenjima, živeti lakše, jer se ova vrsta dijalize razlikuje od hemodijalize, koja se sprovodi isključivo u bolničkim uslovima, a i u tom domenu će usluga biti kvalitetnija, jer očekujemo i zanovu aparata, tačnije, Klinika bi trebalo uskoro da bude opremljena sa još 48 novih mašina za dijalizu, istakla je dr Branka Mitić, direktorka Klinike za nefrologiju.

Direktor Kliničkog centra dr Zoran Radovanović ističe da je ovo primer saradnje i spajanja dve klinike u cilju ostvarivanja odličnih rezultata.

Prema podacima lekara niškog Kliničkog centra, u Srbiji trenutno više od devet stotina pacijenata sa bubrežnim oboljenjima čeka na transplantaciju, od kojih oko tri stotine njih, u niški zdravstveni centar dolazi na hemodijalizu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare