U Niškom domu zdravlja od juna prošle godine traju preventivni pregledi

NIŠ                     

U Domu zdravlja u Nišu za devet meseci koliko traju preventivni pregledi namenjeni svim građanima uradjeno je 3.100 mamografija, 4.100 pregleda na karcionom grliža materice, 44.000 skriniga na karcinom debelog creva, 6.000 skrininga na dijabetes, kao i 5.500 pregleda za utvrđivanje kardiovaskularnih bolesti. Urađeno je i 3.000 pregleda na depresiju. Kod 12.000 gradjana izmeren je krvni pritisak i šećer u krvi. Ovako visoke brojke urađenih preventivnih pregleda rezultat su i podatka da je osobama koje dolaze da se pregledaju  potrebna samo zdravstvena knjižica, ali ne i uput, ne čeka se na preglede i za samo nekoliko sati uradi se više pregleda. To se posebno odnosi na Nišlije koje rade i koje u vreme radnih dana ne mogu da izdvoje vreme da posete lekara radi provere zdravlja, pa za to koriste vikend kada imaju više slobodnog vremena.

                   „Rezultati koje dobijemo preventivnim pregledima ponekad znaju  i da nas iznenade. Kod osoba koje se osećaju zdravom i koje smatraju da nemaju ni povišen krvni pritisak niti povišene vrednosti šećera, često nađemo vrednosti koje su daleko iznad nodrmalnih, a to je i smisa preventivnih pregleda, da blagovremeno otkrijemo promene i patološka stanja. Lečenje koje počne na vreme pokaže i najefikasnije rezultate“, kaže dr Radovan Mihajlović, pomoćnik direktora Doma zdravlja u Nišu.

                 Zdravstvene promene,najučestalije su kod starijih pacijenata.Oni medjutim dolaze na redovne kontrole,tako da su kod većine kardio-vaskularne bolesti ili dijabet već dijagnostifikovani.

                „Visok krvni pritisak i visoki rezultati šećera najviše nas iznenade kod mladih osoba između 30 i 40 godina“, kaže dr Radovan Mihajlović.

                  Kada se radi skrining na debelo crevo i kada  se dobije pozitivan test osoba se upućuje na kolonoskopiju kako bi se precizno utvrdilo o kojoj se bolesti radi.

                     Karcinom dojke, najzastupljeniji je kod žena, dok je karcionom debelog creva nešto zastupljeniji kod muške populacije.

                   „Pokaže li se na mamografu  neka sumnja ponavlja se pregled a potom se pacijent upućuje na pregled hirurgu“, kaže Mihajlović.

                    Iako gužve nema,gradjani od jula meseca,kontirnuirano dolaze na preventivne preglede radnim danima od 8 do 11 i vikendom od 7 do 13 sati.

                   U niškom Domu Zdravlja,već devet meseci traju preventivni pregledi na karcionom debelog creva,grlića materice i dojke. Rade se i skrininzi za rano otkrivanje kardio-vaskularnih bolesti, dejabetesa, kao i pregled za otkrivanje depresije. Svako blagovremeno otkrivanje bolesti, znači produžetak života, upozoravaju lekari.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare