U Nišavskom okrugu pospisano 67, a u gradskoj opštini Medijana 73 posto stanovništva

 NIŠ

                            

Popis stanovništva za sada u Nišu ide bez ikakvih problema. Prema rečima Vesne Cakić iz Republiškog zavoda za statistiku, Odeljenje u Nišu, saradnja sa građanima je više nego dobra. Ona ističe da je za prethodnih 17 dana u Nišavskom okrugu popisano 67 posto stanovnika, domaćinstava i stanov, a kada se radi o samom gradu u Gradskoj opštini Medijana do sada je popisano između 73 i 76 posto stanovnika. Ovi procenti su i potvrda da građani izlaze u susret popisivačima, a ako neko i odbije u prvi mah da primi popisivače, već za dva do tri dana se javi telefonom da želi da učestvuje u popisu.

                         „Prošlo je pola meseca od očetka popisa i sve za sada  ide dobrom i očekivanom dinamikom. Nema nikakvih problema kada se radi o saradnji sa građanima, osim što se građani, ali je to sporadično, interesuju za bezbednost podataka koje daju popisivačima. Sve je to rešivo, oni dobiju pravovremeno sve informacije. Procenat popisanog  stanovništva u ovom trenutku na teritoriji Nišavskog upravnog okruga 67 posto u odnosu na procenjene podatke o broju stanovnika, odnosno u odnosu na popis domaćinstva u odnosu na 2011.godinu“, kaže Vesna Cakić.

                        Prema njenim rečima procenat popisanog stanovništva je visok i u gradskim naseljima.

                      „U Gradskoj opštini Medijana koja ima, po pređašnjim podacima i najviše stanovnika, popisano je između 73 i 76 posto stanovnika. I ovaj podatak je zadovoljavajući za sada ali se i dalje intenzivno radi, popisivači su svakodnevno na terenu, sinhronizacija se radi svake večeri i praktično svakog jutra imamo izveštaj u aplikaciji u realnom vremenu“, objašnjava Vesna Cakić.

                      Ona dodaje da za sada nema pritužbi ni od popisivača ni od građana.

                    „Za sve nedoumice građana i za sva njihova pitanja koja se odnose na zaštitu podtaka tu su instruktori koji odmah reaguju, odgovore na sva dodatna pitanja i za sada nema problema. Čak gotovo da i nema odbijanja građana, odnosno reakcije da ne žele da učestvuju u popisu. Imamo  veliki broj ljudi koji nam se javljaju da se raspitaju da li je popisivač bio kod njih jer su oni do tog trenutka bili odsutni i boje se da je neko bio na njihovoj adresi. Javljaju se i građani koji su do sada strpljivo čekali svoje popisivače a koji zbog obima posla nisu došli na njihovu adresu. Oni traže da popisivači dođu da izvrše popis jer se spremaju da putuju i narednih dana neće biti u Nišu. Na sve to gledamo kao na vrlo pozitivnu reakciju stanovništva  i njihovu susretljivost“, ističe Vesna Cakić.

                      Prvi preliminarni rezultati popisa biće poznati već krajem novembra kada će se dobiti podaci o broju stanovnika, polu i slično. Podaci će se obrađivati sukcesivno.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare