U Nemačkoj uništeno više šuma nego što se mislilo

Suma, Kopaonik(BETAPHOTO/NENAD PETROVIC/)

BERLIN

Poslednjih godina u Nemačkoj je uništeno gotovo 5% ukupne površine pod šumom, pokazuju novi podaci zasnovani na satelitskim snimcima. To znači da je problem mnogo veći nego što se ranije mislilo.

Prema izveštaju Nemačkog vazduhoplovnog centra, od početka 2018. do aprila 2021. uništena je ukupno 501.000 hekatara šume a najveća šteta je u centralnom delu zemlje.

Veća od očekivane površina sa uništenim šumama uglavno je posledica “neuobičajeno surovih perioda vrućine i suše, što je dovelo do pogodnih uslova za insekte štetočine”, navodi se u izveštaju, preneo je EURACTIV.de.

Ekstremne vremenske prilike sve su češće u Nemačkoj poslednjih godina, uključujući intenzivne kiše i poplave koje su dovele do haosa u nekim delovima zemlje 2021. Stručnjaci kao glavni razlog za takav razvoj situacije navode klimatske promene.

Međutim, nisu sve uništene šume “umrle prirodnom smirću” i mnoge su stradale zbog hitne seče velikih razmera.

“Često je seča poslednja mera da se zaustavi širenje štetočina”, objasnili su u Centru.

Nemačka je, kao i EU, donela strategiju za šume kako bi se naglasila njihova ključna uloga u apsorbovanju ugljen dioksida i dostizanju klimatskih ciljeva.

U nacionalnoj strategiji za šume, koja je objavljena u septembru 2021, Nemačka je jačanje otpornosti šuma na klimatske promene postavila za ključni prioritet u narednim decenijama.

Šume pokrivaju oko trećinu teritorije Nemačke.

Izvor: EURACTIV.com

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare