U Naučno-tehnološkom parku održan „Meetup: Med&BioTech“ Superklaster: Šansa za višeslojnim povezivanjem

NIŠ

U Naučno-tehnološkom parku u Nišu  održan je „Meetup: Med&BioTech“ Superklaster, što je prvi ovakav događaj u našoj zemlji. Cilj je povezivanje naučnih i zdravstvenih institucija, firmi i investitora, kako bi se povećala mogućnost međusobne saradnje i uskladili zajednički interesi.

 Direktor NTP-a Milan Ranđelović istakao je da je ovakav koncept novina u našem regionu i pojansio njegove prednosti.

                                „Suštinski predstavlja ideju da se sve zainteresovane strane, koje mogu doprineti razvoju određene oblasti, okupe na jednom mestu, vide ko šta radi i da se na neki način motivišu na međusobnu saradnju. Ono što je od posebnog značaja je da okupljamo sa jedne strane sve aktere iz naučno-istraživačkog sektora, iz privrede i iz institucija, zdravstva pre svega, u našem regionu, ali i sa ključnim nacionalnim institucijama i iskreno se nadamo da će ova i druge aktivnosti koje će biti realizovane kroz Superklaster doprineti da se razvije što više novih inovativnih rešenja”, rekao je Ranđelović.

                                   Sa druge strane, interes kao regiona je da se na neki način uhvati korak sa najznačajnijim strateškim projektima koje država radi u ovoj oblasti, kako bi naše kompanije i institucije imale pristupa i učešća u svim strateškim projektima države, dodao je Ranđelović.

                                  Aleksandra Popović, direktorka projekta “Srbija Inovira”, smatra da svaka saradnja donosi neku novu priliku.

                                “To je povezivanje ne samo malih firmi,  već startapova velikih kompanija, akademske zajednice i države, ali i investitora. Udruživanjem njih u tzv. superklastere, dolazimo do intenzivnije sardnje u polju stvaranja tehnoloških inovacija u oblasti biotehnologije. Svaka saradnja donosi neku novu priliku da saznate nešto novo i naučite, ili da u nekom partnerstvu razvijete neki proizvod i izađete zajedno na neko novo tržište. Prednosti ovog modela saradnje su višestruki i različiti za različite učesnike”, rekla je Popović.

                                    Aleksandar Milićević, direktor Regionalne privredne komore Niš, podsetio je na tradiciju Niša u ovoj oblasti.

                                  “Funkcija ovog projekta jeste da poveže privredu i korisnike, u ovom slučaju medicinske organizacije, sa fakultetima koji se bave ovom temom. Niš i ceo ovaj region učestvuje  u ovom projektu jer imamo tradiciju u tom smislu. Imali smo nekad ozbiljne fabrike koje su se bavile proizvodnjom medicinske opreme, međutim, u međuvremenu se desilo to što nam se desilo, ali i sada imamo sigurno petnaestak firmi koje se bave ovim poslom. Neke su vrlo renomirane na svetskom području, a nepoznate na našem”, istako je Milićević.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare