U naselju Gabrovačka reka nikao Park solidranosti

NIŠ    

Članovi udruženja Radne akcije Delijski Vis sa ponosom pokazuju svoj Park solidarnosti koji su nedavno napravili. Projekat je podržan od strane Gradske opštine Palilula, a park se nalazi u međublokovskom prosturu u naselju Gabrovačka reka. Na tom mestu su do sada živeli gmizavci i glodari sakriveni u korovu i visokom rastenju, a sada je to, po želji stanata, uređen prostor.

„Uređenje prostora je započeto formiranjem staze u dužini od nekih 70 metara.Na postojećim ruiniranim stubovima za rasvetu koja nije radila skoro 40 godina, postavljene su solarne svetiljke koje se pune uz pomoć sunčeve energije. One tokom noći osvetljavaju park dajući mu jednu sasvim drugačiju dimenziju. Prostor je oplemenjen i klupama koje se nalaze na stazi koja je napravljena i ukupno  ih je četiri. Dodali smo i četiri kante za oslaganje otpada. To su samo neke sitnice koje smo uradili ali koje su oplemenile ceo ovoj prostor koji nakon naše intervencije dobio savim nov izgled“, kaže Milan Spasić, predsednik udruženja Radne akcije Delijski Vis.

                Ceo ambijnet je oplemenjen i novim žardinjerima u kojima su zasađene tuje.

               „Njih sada održavaju meštani naselja odnosno stanari zgrada u čijem se međublokovskom prostoru nalazi Park solidarnosti. Moram da priznam da se jako radujemo kada vidimo komšije koje se sada okupljaju na tom prostoru od kojeg su ranije svi zazirali i zaobilazili ga. I sami se trude da park izgleda dobro. Zalivaju tuje koje smo im ostavili, sami ih neguju i to čine sa puno zadovoljstva“, dodaje Milan Spasić i dodaje da su svojom akcijom uspeli sve da iznenade.

               „ Kada su stanari naselja videli koliko je tu doneto građevinskog materijala svi su se  zapitali da li oni mogu sve to da urade kako su zamislili. Ali nisu sedeli skrštenih ruku. Odlučili su da pomognu, ako ne drugačije onda sokovima za osveženje, pa se u jednom trenutku nije znalo da li ima više peska i cementa ili gajbi sa sokovima“, dodaje sa osmehom Milan.

              Stanari su bili vidljivo oduševljeni onim što se događa i što je će se njihova želja da okolina u kojoj živi bude uređena najzad ispuniti.

               „Gotovo da je bilo potreno samo da požele i mi smo se već našli tu da im izađemo u susret.  Radili smo bukvalno od sedam ujutru do mraka, do 21 sat.  Radilo se neprestano, samo su se smenjivali članovi udruženja po smenama. Radili smo za naše komšije i radili smo srcem. Oni su to prepoznali, počastili nas i time pokazali da poštuju i cene naš rad“, dodaje Milan.

             Park prijateljstva je sada pun. Komšije ga čuvaju i vode računa o njemu.

             „U narednom periodu nastavićemo sa uređivanjem međublokovksog prostora i zelenila u naselju Gabrovačka reka koje je do sada bilo gotovo zaboravljeno. To nećemo dozvoliti u budućnosti i daćemo sve od sebe da ovo naselje bude jedno od lepših naselja u gradu“, katogorični su članovi udruženja Radne akcije Delijski Vis.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare