U Medveđi održan stručni skup o epskog poeziji i guslarskim izvođenjima

MEDVEĐA

U Kulturnom centru opštine Medveđa održan je stručni skup u okviru projekta “Savremena epska poezija i guslarskih izvođenje kao deo UNESKO baštine”. Skup je otvorio Nebojša Arsić, predsednik opštine Medveđa, primetivši da je Medveđa dom gusala.


„Zato su ovakve manifestacije dobrodošle jer Medveđani neguju svoju nematerijalnu i materijalnu kulturnu baštinu.“
Prof. dr Branko Zlatković iz Instituta za kulturu i književnost govorio je o istorijatu gusala i guslarskog izvođenja od najstarijih dana do pesama nastalih u doba korone. On je posebno obradio temu kolektivnog pamćenja u srpskom narodu kome su gusle bile mehanizam u prenošenju patriotskih, moralnih i duhovnih vrednosti.
Narodni guslar Slavko Jeknić bavio se obradom savremenog epskog stiha i njegovog izvođenja s kraja 19 veka do danas. Pritom je održao i predavanje o samoj tehnici guslara i pevanja koja se praktikuje širom srpskih zemalja i krajeva.
Radovan Peković, nastavnik gusala iz Muzičke škole “Mokranjac” iz Kraljeva je prezentujući moderni način guslara naveo primere Bojane i Nikole Perkovića i kombinacije gusala i harmonike, ili gusala i orkestra sa više instrumenata.
Radosav Doderović, pesnik i guslar iz Marovca, je preko video obraćanja, govorio o istorijatu epskog stiha u Medveđi i stanju guslarskog društva danas. Nastupili su guslari Slavko Jelnić, Radovan Perković, Miljan Toković, Obren Jovović i Milutin Petrušić.


Skup je zatvorio direktor Kulturnog centra Nebojša Jakšić, rekavši da očekuje da se i iduće godine organizuje događaj posvećen ovoj tematici i najavio da će se u Medveđi u narednom mesecu organizovati koncert guslara posvećen ovom projektu i time će se obeležiti 20 godina od formiranja Udruženja guslara i pisaca epske poezije “Gornja Jablanica” iz Medveđe.
Ovaj stručni skup je podržan od Ministarstva kulture i informisanja.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare