U Medevcu istraživali informaciju o masovnim grobnicama

MEDVEDJA

Predsednik komisije za nestala lica Srbije Veljko Odalović rekao je danas za JUGpress da na dve lokacije kod sela Medevce u opštini Medvedja, na kojima je vršena potraga za masovnim grobnicama, ništa nije pronadjeno.

On je dodao da će sutra biti izvršena provera lokacija “Jalovište” kod Raške po zahtevu prištinske strane.

 

“Na ovim lokacijama u Medevcu  su vršena iskopavanja po dobijenoj informaciji da se ovde navodno nalaze masovne grobnice I zahtevu prištinske strane  a nalog za proveru je izdalo naše tužilaštvo. Mi smo preduzeli mere koje su predvidjene po našim procedurama, pozvali smo predstavnike prištinske delegacije, medjunarodnih organizacija koje učestvuju u procesu traženja nestalih lica, Medjunarodni komitet Crvenog krsta, Medjunarodna komisija za nestala lica je takodje obaveštena. Bilu su predstavnici EULEKS-a I pozvan je UNMIK, zajedno sa našim tužilaštvom I policijskim organima”, rekao je Odalović.

On je dodao da je na jednu od ove dve lokacije kod Medevca, na kojoj su juče I danas vršena iskopavanja, ukazao  I REKOM (Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava počinjenim na teritoriji nekadašnje SFRJ od 1. januara 1991. do 31. decembra 2001. Godine).

“Ove dve lokacije su do detalja istraženi I na njima nisu pronadjeni nikakvi posmrtni ostaci”, rekao je Odalović.

Na konstataciju  novinara JUGpressa da se s vremena na vreme pojavljuju informacije o navodnim masovnim grobnicama na teritoriji optine Medvedja I pitanje  da li ima još takvih sumnji Odalović je rekao da  Komisija za nestala lica I nadležni državni organi” pristupaju krajnje odgovorno svakoj takvoj informaciji”.

“Prosto ne možemo da ignorišemo bilo kakav zahtev jer dok ne proverimo ne možemo tvrditi da li je takva informacija tačna ili ne”, rekao je Odalović.

“Sve dosadašnje informacije I zahtevi su provereni I tako ćemo postupati I ubuduće”,, rekao je Odalović I dodao “naravno, mi I od prištinske strane  očekujemo identično ponašanje. I kadkod ukaženo na lokaciju za koju se sumnja da je masovna ili pojedinačna grobnica očekujemo pretragu terena”.

Na pitanje novinara JUGpressa da li se proverava neka lokacija na Kosovu I Metohiji, Odalović je rekao da je “ima odredjeneih zahteva” I da se očekuje da nadležni organi u Prištini izdaju naredbe za pretragu tih lokacija.

“Poslednja lokacija čijem istraživanju su prisustvovali I predstavnici komisije iz Beograda je bila u blizini Djakovice”, rekao je Odalović.

Ovo je process koji traje I kako postupamo po zahtevu jedne I druge strane”, objasnio je Odalović I dodao da se čitava ekipa iz Medvedje seli u Rašku zbog sutražnjeg iskopavanja.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare