U martu u Vranju nije bilo zagađenog vazduha

VRANJE

Količine sumpor dioksida, čađi, azot dioksida i aerosedimenta u martu u Vranju nisu bile iznad dozvoljenih vrednosti, navodi se u Izveštaju o kontroli kvaliteta vazduha na teritoriji Grada Vranja za Mart 2023.godine

Kontrola kvaliteta vazduha na teritoriji Grada Vranja vrši se na pet mernih mesta i to na sledećim mernim mestima: u ZZJZ Vranje, Osnovnoj školi “Svetozar Marković” u Vranju, Predškolskoj ustanovi “Naše dete-Vrtiću “Neven” u Vranju, Osnovnoj školi “J.Jovanovič Zmaj” u Vranju i u Osnovnoj školi “Predrag Devedžić” u Vranjskoj Banji.

Iz Zavoda za javno zdravlje navode da se , pri izboru mernih mesta vodilo se računa o rasporedu i vrsti izvora zagađivanja, gustine naseljenosti, specificnosti terena i meteoroloških uslova.

Na svim ovim mernim mestima vrši se sistematsko dnevno merenje koncentracija osnovnih zagađujućih materija u vazduhu: SO2, čađi i NO2.

Na svim mernim mestima vrši se i analiza aerosedimenta u mesečnim uzorcima padavina gde se određuje i koncentracija ukupnih taložnih materija a granične vrednosti, tolerantne vrednosti, maksimalno dozvoljene vrednosti za pojedine zagađujuće materije baziraju se na važećim zakonskim propisima.

U ovom izveštaju se navodi da su izvori zagađenja vazduha procesi sagorevanja fosilnih goriva u individualnim kućnim ložištima, kotlarnicama, procesi u industrijskim postrojenjima, izduvni gasovi saobraćajnih vozila i dr. U zimskim mesecima kada je sezona loženja dolazi do povećanih koncentracija zagađujućih materija. Tome doprinose i meteorološki uslovi: niska temperatura, povećana vlažnost i povećani atmosferski pritisak, navodi se u izveštaju.

Svaka od zagađujućih materija ima specifičan mehanizam delovanja na zdravlje ljudi. Najčešće dolazi do nadražaja respiratorih puteva, otežanog disanja, kašljanja, osećaja stezanja u grudima, suzenja očiju, pojačane sekrecije iz nosa, upozoravaju iz Zavoda za javno zdravlje u Vranju.

U vreme kada je povećana koncentracija ovih materija, osobe sa srčanim i plućnim oboljenjima, starije osobe, trudnice i deca treba da izbegavaju  bilo kakvu aktivnost na otvorenom. Ostali deo stanovništva bi trebalo da izbegava produženu i napornu fizičku aktivnost na otvorenom prostoru.

REZULTATI ISPITIVANJA

A ovako izgledju rezultati ispitivanja kvaliteta vazduha u Vranju u martu mesecu.

Sumpor dioksid

U martu 2023.god. izvršeno je ukupno 155 dnevnih merenja koncentracija SO2 u vazduhua na 5 mernih mesta, po 31 dnevno merenje na svakom mernom mestu.

 U ovom mesecu nivo SO2  nije bio preko granične vrednosti za jedan dan, kao ni preko tolerantne vrednosti za jedan dan na svim mernim mestima po Uredbi o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha i Uredbi o izmenama i dopunama  Uredbe o uslovima  za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha .

Granična vrednost, kao i tolerantna vrednost koncentracije SO2 u vazduhu  za jedan dan iznosi 125 µg/m³/dan .

Čađ

Izvršeno je i ukupno 155 dnevnih merenja koncentracija čađi u vazduhu na 5 mernih mesta, po 31 dnevno merenje na svakom mernom mestu.

U martu 2023.god. nivo čađi nije bio preko maksimalno dozvoljene vrednosti za jedan dan na svim mernim mestima po važećoj Uredbi.

Maksimalno dozvoljena vrednost koncentracije čadji u vazduhu za jedan dan iznosi 50 µg/m³/dan.

Azot dioksid

U martu 2023.god. izvršeno je ukupno 155 dnevnih merenja koncentracija azot dioksida u vazduhu na 5 mernih mesta, po 31 dnevno merenje na svakom mernom mestu.

Nivo NO2 nije bio preko granične, kao ni preko tolerantne vrednosti za jedan dan, po važećoj Uredbi, na svim mernim mestima.

Granična vrednost, kao i tolerantna vrednost koncentracije azot dioksida u vazduhu  za jedan dan iznosi  85 µg/m³/dan.

Aerosediment

U martu 2023.god. analiza aerosedimenta u mesečnim uzorcima padavina rađena je na svih 5 mernih mesta na teritoriji Grada Vranja.

Nivo ukupnih taložnih materija u martu  2023.god.na svim mernim mestima bio je ispod maksimalno dozvoljene vrednosti za jedan mesec po važećoj Uredbi.

Maksimalno dozvoljena vrednost koncentracije ukupnih taložnih materija za jedan mesec iznosi 450 mg/m²/dan, navodi se u ovom izveštaju. (kraj) DV/SM

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare