U Leskovcu obeležen Ilinden

LESKOVAC

U Leskovački kulturnom centru održan je prigodan kulturno-umetnički program povodom nacionalnog praznika Makedonije – Ilindena.

Radi se o projektu Udruženja građana makedonske nacionalne manjine Jablaničkog okruga „Ilinden“, finansiranog od strane lokalne samouprave.

Obeležavanju je prisustvovao i ambasador Makedonije Vasko Grkov, kome je ovo bila prva poseta Leskovcu.

On je rekao da je pre ovog skupa imao razgovor sa predstavnicima Udruženja „Ilinden“ iz Leskovca, na osnovu čega je stekao utisak da imaju odličnu i konstruktivnu saradnju sa lokalnom zajednicom.

„Makedonci su prihvaćeni na način koji je dostojanstven i svi zajedno doprinose građenju dobrosusedskih odnosa naše dve bratske države. Mi smo dve zemlje koje imaju zajedničku prošlost, ali i koje imaju zajednički put u budućnost. I jedni i drugi težimo ka članstvu u Evropskoj uniji i nadam se da će veoma brzo doći momenat kada će obe naše zemlje, ali i čitav region biti deo te zajedničke Evrope za dobrobit pre svega mladih, ali i svih nas.“

Manifestaciju pod nazivom „Ilindanski dani“ otvorio je predsednik Skupštine grada Leskovca Aleksandar Đurović koji je rekao da grad Leskovac puno pažnje posvećuje ljudskim i manjinskim pravima, kao i politici međusobnog poštovanja, razumevanja i uvažavanja različitosti.

„Ovakve manifestacije imaju za cilj očuvanje identiteta, tradicije, običaja i kulture pripadnika nacionalnih manjina. U Leskovcu živi oko 450 Makedonaca, koji su pravi primer dobre integracije. Želim im da i ubuduće budu aktivni učesnici lokalnog javnog života.“

Okupljenima se obratio i predsednik Nacionalnog saveta Makedonaca u Srbiji Borče Veličkovski, koji je čestitajući najveći praznik Makedonaca Ilinden, kada je makedonski narod podigao svoj glas za slobodu, rekao da je to dokaz i želja da se živi mirno, složno sa svim drugim narodima u slobodi.

„Zahvalan sam na saradnji i podršci koju naše udruženje ima u leskovačkoj lokalnoj samoupravi, kao što retko koje udruženje u Srbiji ima.“

U okviru manifestacije održana je likovna radionica i postavljena izložba eksponata koji su deo etno muzeja „26. jul“.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare