U Leskovcu Dani leskovačke mućkalice i šopskog folklora

LESKOVAC

U dvorištu Šop Đokićeve kuće po šesti put je održana manifestacija „Dani leskovačke mućkalice i šopskog folklora“. Radi se o dva festivala, koji su obuhvaćeni projektom “Magija sinergije” – Dani leskovačke mućkalice i Dani šopskog folklora preko kojih po treći put sarađuju Leskovac i Elin Pelin iz Bugarske. Manifestacija je imala i takmičarski karakter, a žiri je u pripremi leskovačke mućkalice i kategoriji juniora za najbolje proglasio ekipu iz Trgovinsko-ugostiteljska škola iz Leskovca, drugo mesto osvojila je Visoka poslovna škola strukovnih studija Leskovac, dok su treći učenici iz Srednje škole „Svetozar Krstić-Toza“ iz Vučja. U seniorskoj kategoriji najbolju mućkalicu je spremila ekipa restorana „Kod dva drugara“, drugo mesto su podelili „Braća Đokić“ i restoran „Kod Đure“ iz Niša, a na trećem je Udruženje UTP iz Niša. U kategoriji amatera najbolji je bio Moto klub Leskovac.

Održano je i takmičenje u pripremi šopske salate, a u kategoriji juniora prva dva mesta osvojile su ekipe iz Trgovinsko-ugostiteljske škole iz Leskovca, dok je na trećem mestu Srednja škola „Svetozar Krstić-Toza“. Među seniorima prvi je Restoran „Kod dva drugara“, drugi „Braća Đokić“, a treći Etno restoran „Lovački kutak“.

Manifestaciju je otvorio gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović koji je najpre primetio da se Leskovac visoko pozicionira u oblasti gastroturizma.

„Najpoznatiji gastronomski brend je roštilj meso, a pored njega imamo spržu i ajvar. Jedini smo grad u Srbiji koji ima registrovana tri brenda, a u toku tekuće godine imaćemo i četvrti – leskovačku ljutenicu. Čuvajući tu tradiciju kojom se ponosimo, obavezni smo da uvodimo inovacije i da našim sugrađanima i svim posetiocima ponudimo novine. Mućkalica, čuvani specijalitet od mesa, povrća i začina je fantastična kombinacija ukusa sa specifičnim šmekom našeg leskovačkog kraja. Zahvaljujući Festivalu koji se realizuje u okviru projekta Magija sinergije, na naše ulice se vratio vozić Roštiljko, na radost dece koja će i sada moći da se u njemu provozaju gradom.“ (kraj) IS/MN

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare