U Leskovcu će meriti buku i zagadjenje reka

 

LESKOVAC

U Leskovcu će se meriti nivo komunalne buke u životnoj sredini  a pratiće se i kvalitet površinskih voda i vodotokova.

Odluku o ovome doneli su članovi Gradskog veća na današnjoj 35. sednici .

Oni koji će meriti i pratiti biće izabrani na tenderu koji će uskoro biti raspisan, rekao je za JUGpress šef Odeljenja za zaštitu životne sredine Sladjan Djikić.

Za merenje nivoa komunalne buke u životbnoj sredini izdvojeno je 1,5 miliona dinara iz budžeta Fonda za zaštitu životne sredine  a merenja će se vršiti na deset mesta .

U predlogu programa, koji je danas usvojen, navodi se da su to: područja za odmor I rekreaciju, veliki parkovi; bolničke zone; školske zone; poslovno stambena područja; grdaski centar, čisto stambena područja I zone duž tranzita I centralnih gradskih parkova.

Kvalitet površinskih voda vodotokova meriće se na Južnoj Moravi, Veternici, Jablanici, Kozaračkoj reci I Vučjanku a za ove aktivnosti planirano je 1.950.000 dinara iz budžeta Fonda za zaštitu životne sredine.

U predlogu programa za ove aktivnosti navedeno je da će se ispitivanje kvaliteta vode u reci Veternici vršiti u delu vodotoka uliva Čukljeničke reke, kod Strojkovca, u delu posle insudstrisjke zone,kod mosta na satrom autoputu, kod zatvora, sto metara pre uliva u Južnu Moravu u sto metara pre I posle uliva Vučjanke u Veternicu.

Kvalitet vode u Južnoj Moravi ispitivaće se na 100-200 metara pre I posle ulivanja reke Vetrnice, voda u Vučjanki će biti analizirana na 100 metara pre uliva u reku Vučjanku.

Kvalitet vode meriće se kod Vinaračkog mosta .

Ispitivaće se I kvalitet vode na kupalištu kod Hidrocentrale  na Vučjanki kao I kupalište na Kozaračkoj reci u Grdelici .

Planirano je da se urade ukupno 132 uzoraka godišnje .

U obrazloženju za ove aktivnosti se navodi da se one sprovode radi zaštite životne sredine I eko sistema  a zbog činjenice da reke na području grada Leskovca skupljaju I različite otpadne vode I kanalizaciju iz naseljenih mesta.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare