U Lebanu preventivne mere protiv “kvrgave kože”

LEBANE

 

Opštinski štab za vanredne situacije opštine Lebane usvojio je , na današnjoj  sednici, niz mera  a radi praćenja,prevencije i kontrole zarazne bolesti  “kvrgava koža (“NODULARNI DERMATITIS“).

Na teritoriji opštine Lebane nema zabeleženih slučajeva ovog oboljevanja goveda.

 

Štab je konstatovao da je , u skladu sa zaključcima saveta Jablaničkog upravnog okruga kao i preporukama koje je dostavilo Ministarstvo poljoprivrede i zaštitu životne sredine-Uprave za veterinu,  potrebno je po hitnom postupku aktivirati regionalni centar za vanredne situacije radi pružanja pomoći lokalnim centrima.

 

Štab smatra da je neophodno obezbediti mehanizaciju  i aktivirati komunalne službe koje će se staviti na raspolaganje lokalnom i regionalnom centru za suzbijanje zaraznih bolesti a da je svaka mesna zajednica obavezna da odredi mesto i lokaciju na kojoj će se leševi životinja koje uginu ili su ubijene na human način,u cilju suzbijanja zaraze,odlagati i zakopavati.

 

Loklano stanovništvo je neophodno obavestiti o  potrebi stalne zaštite od insekata primenom sredstava za dezinsekciju štala i okoline I posebno istaći da životinje ne napuštaju objekte i ne upućuju se na ispašu,  nalaže Štab za vanredne situacija   I sugeriše preduzimanje sistemske dezinsekcije  na svim teritorijama opština,  pre svega duž vodotokova I da je, u vreme te vrste prevencije,  obavestiti pčelarske organizacije da zaštite svoje pčele.

U slučaju sumnje pojave bolesti kod stoke odmah izvestiti nadležne organe(Štab za vanredne     situacije) na tel.016/843_083 ;016/843-122 i Veterinarsku stanicu Lebane na tel. 016/843-838 ,  predložio je štab.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare