U Lebanu polovina nezaposlenih žene, skoro pola starije od 45 godina

LEBANE

U Lebanu su polovina nezaposlenih žene a od tog broja skoro pola su one koje su starije od 45 godina.

Prema podacina filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Leskovcu za oktobar 2020. godine, na području Jablaničkog okruga registrovano je 22.240 nezaposlenih osoba.

Polovina su žene. U opštini Lebane polovina nezaposlenih su takođe žene.
U ovoj opštini 47 odsto, od ukupnog broja nezaposlenih žena, su iz višestruko diskriminisane kategorije starije od 45 godina, što je još teže zaposliti.
Prema podacima u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, u ovoj kategoriji u Lebanu ima 717 žena.
Najveći broj nezaposlenih žena starijih od 45 godina na teritoriji Jablaničkog okruga je 1.928 ili 36% bez kvalifikacija, dok u trećem i četvrtom stepenu (srednje obrazovanje) ima 2.988 žena ili oko 57%.
Kada je reč o opštini Lebane, nezaposleno je 295 žena bez kvalifikacija, sa drugim stepenom četiri žene su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje i sa
trećim 244. Sa četvrtim stepenom na zvaničnom registru nezaposlenih su 162 žene, sa petim tri, šestim pet, i sedmim četiri.
Mariju Stevanović, načelnicu Odeljenja za posredovanje u zapošljavanju leskovačke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, koja je takođe nadležna za Lebane, pitali smo kakvo je to iskustvo, da li žene starije od 45 godina mogu da se zaposle i na kojim poslovima.

“Uopšteno govoreći, položaj žena starijih od 45 godina promenio se na tržištu rada u poslednjih nekoliko godina. Dok su, ne tako davno, poslodavci prednost davali isključivo osobama mlađim od 35 godina, sada imamo situaciju koja nije uslov. Zašto? Iskustva poslodavaca su pokazala da žene srednjih godina su daleko odgovornije kao radnice, više vrednuju posao kojim se bave: već su formirale porodice, postigle su kao majke – stoga ne planiraju porodiljsko i porodiljsko odsustvo, deca su u školi, treba da učestvuju u obezbeđivanje finansijskih prihoda za vašu porodicu. –

Takođe smo pitali – da li postoje posebne subvencije za zapošljavanje ove kategorije žena?

“U skladu sa Zakonom o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti definisana je kategorija teže zapošljivih lica koja zbog zdravstvenog stanja, nedovoljnog ili neadekvatnog obrazovanja, socio-demografskih karakteristika, regionalne ili predprofesionalne neusklađenosti ponude i potražnje na tržištu rada ili drugih objektivnih okolnosti teže dolaze do posla. Naročito su ranjive kategorije koje se suočavaju sa višestrukim faktorima ranjivosti, uključujući žene.
Rodno budžetiranje je uvedeno u oblast politike zapošljavanja 2016. godine. Na taj način je postignuto ravnopravno uključivanje muškaraca i žena u programe i mere aktivne politike zapošljavanja, a samim tim i povećanje jednakih mogućnosti za njihovo zapošljavanje.
Žene čine heterogenu ranjivu grupu, a potrebno je dodatno identifikovanje faktora ranjivosti kada su uključene u mere aktivne politike zapošljavanja, -starost, obrazovanje, porodični status, zdravstveno stanje, materijalno stanje,” rekla nam je Marija Stevanović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare