U kuhinji Studentskog centra dnevno se mogu pripremiti i do 20.000 obroka

NIŠ

Centralna kuhinja Studentskog  centra u Nišu najveći je „pogon“ za proizvodnju hrane južno od Beograda u kojoj može, prema rečima Slobodana Ranđelovića, pomoćnika direktora Studentskog centra za ishranu, da se pripremi u toku dana 20.000 obroka. U vreme akademske godine u ovoj kuhinji se svakog dana priprimi oko 6.500 obroka za studente oko 1800  obroka za Nardonu kuhinju i oko 800 obroka za treća lica.

                     „Studentski centar je, kada se radi o proizvodnji hrane, lider u ovom delu Srbije. Kapacitet naše kuhinje je 20.000 obroka dnevno.  Slobodni smo da kažemo da ni jedna kuhinja do Beograda  nema tajkapacijet. Modernizacija kuhinje nam je prioritet i stalno je opremamo najsavremenijom opremom. Zadnje što smo radili je pekarska oprema. Sada možemo da pripremimo hleb, kifle i ostala peciva za kraće vreme pošto smo nabavili fermetacione komore sa odloženim dejstvom, roto peći, miksere i magnetne sejalice koje su uključene u naš tehnološki postupak“, ističe Slobodan Ranđelović.

                  Prateći zahteve studenata u pekari se sada za njih priprema i integralno pecivo što je, takođe, jedna od novina.

                  „Za studente u ponudi svakodnevno imamo pet do šest jela za ručak, a tako je i za večeru. Uvek imamo i dve vrste čorbi od kojih je jedna posna.Kada se radi i o jelima u ponudi su i posna jer imamo studente koji poste ili pak studente koji su vegeterijanci pa se trudimo da zadovoljnimo i njihove potrebe. Salate služimo po principu švedskog stola tako da su one za studente u neograničenim količinama, a na raspolaganju im je nekoliko vrsta salata. U periodu kada je post u prvoj i zadnjoj nedelji priprema i jela na vodi kako bi ispoštovali akademce koji se strogo pridržavaju posta. Za njih  pripremamo i ribu na nekoliko načina“, kaže Bojan Božić, šef kuhinje Studentskog centra Niš.

                    Prema njegovim rečima studenti najviše vole pasulj, bilo da je prebranac ili čorbast, ali je tu i musaka, roštiilj, pilav, gulaš, ma sve što mogu studenti da požele a pripremale su im i njihove mame. Od mesa su zastupljene sve vrste mesa.

                  „Kada dođe zima najviše vole sarmu od kiselog kupusa. Ne prođe dan a da ne pitaju a kada je sarma ponovo na meniu“, kaže Božić kroz smeh.

                    Desert se služi svakodnevno a nadaleko se proneo glas o baklavi koju jedu niški studenti. Doduše, dodaju u zaposleni u kuhinji ne odbijaju se ni krofne kao  ni minjoni. A pored slatkiša studenti za deset dobijaju redovno i voće.

                   „Posebno vodimo računa o tome da među studentima ima i onih koji alergični na nešto. Zbog toga se alergeni jasno obeleženi na led displejima u linijskim restoranima tako da mogu  jasno da vide koje jelo ne bi smeli da konzumiraju.

                   Tu nije kraj brige o studentima. Za one koji su na dijeti iz zdravstvenih ili nekih drugih razloga na sajtu Studentskog centra postoji formula uz pomoć koje mogu da izračunaju koliko kalorija u toku dana mogu da unesu, ali i kako, na koji način i za koje vreme te kalorije mogu da utoše.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare