U kući starih zanata održana izložba „Kuvarica“

NIŠ

U Kući starih zanata juče je otvoren Pantelejski etno sajam. U okviru sajma održana je izložba dozidnica, popularnih „Kuvarica“, i kreativne radionice tradicionalnih zanatskih veština sa decom mlađeg uzrasta.            Po rečima Nataše Stanković, predsednice opštine Pantelej, ovo je četvrta izložba koja se organizuje u saradnji sa Aktivom žena.

 „Cilj je da se očuvaju stari zanati i tradicija i neke davno zaboravljene vrednosti, a danas na žalost zbog situacije sa koronom mnoge žene koje su inače dolazile i posećivale ovu našu izložbu samo su poslale svoje radove“, ističe Nataša Stanković.

  Ova manifestacija organizovana je u okviru proslave opštinske slave Svetog Pantelejmona.

„Danas smo ovde sa našim gostima iz Bugarske i Republike Srpske, a želeli smo da i njima na neki način kroz našu Kuću starih zanata dočaramo duh naše tradicije“, objašnjava Nataša Stanković.

              Po rečima Ljubinke Stanišić, predsednice Aktiva žena, ovo je tradicionalno takmičenje u vezenim dozidnicama.

            „Radovi su pristigli iz cele Srbije, imamo i jednog takmičara iz Mađarske, ukupno ima 100 radova, a partneri koji su pomogli održavanje ove manifestacije su i Narodni muzej i Vladan, kustos Narodnog muzeja, koji je sa nama iz udruženja izvršio žiriranje radova“, ističe Ljubinka Stanišić.

            Ona naglašava da je u tradiciji došlo i do nekih transformacija.

            „Mi ovde imamo izložene stare radove, novoizrađene, a na samom početku izložbe mogu se videti radovi koji su prilagođeni ovim uslovima sa vrlo lepom porukom“, rekla je naša sagovornica.

            Dozidnice su se pretežno stavljale iznad šporeta, ali i iznad kreveta, a tu su i dečije i higijenske dozidnice, dodaje Ljubinka Stanišić.

            „Dozidnice potiču iz Vojvodine, pod uticajem Austrougarske je sve to krenulo i došlo do naših krajeva, a svaki kraj ima neku svoju poruku i žene su se trudile da u to vreme na taj način ukrase svoj dom“, kazala je predsednica Aktiva žena.

          Ona napominje da je dozidnica komad platna koji ima iscrtanu šemu, žene su vezle koncem koji bi po tradiciji bio plavi ili crveni, ali se vremenom sve to menjalo tako da ih ima i u boji.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare