U ,,Kući fudbala FSS” u Staroj Pazovi održan seminar srpskoligaškog ,,Istoka”

LESKOVAC-VLASOTINCE
Uoči samog početka prolećnog dela prvenstva na srpskoligaškom ,,Istoku” obavljene su sve neophodne pripreme koje su bile u nadležnosti Fudbalskog saveza regiona istočne Srbije i Fudbalskog saveza Srbije. Najpre je prošle nedelje u Leskovcu bila održana Konferncija klubova Srpske lige ,, Istok” i zone ,,Jug”, a u nedelju i ponedeljak u ,,Kući fudbala FSS” u Staroj Pazovi održan je i obavezni Seminar za sudije, sudije pomoćnike, delegate posmatrače i delegate sportske radnike, a sveopšta ocena da je i ovaj seminar uspeo i da je najveći broj polaznika bio na potrebnoj visini i da su postignuti rezultati na zadovoljavajućem i očekivanom nivou.


Trojica delegata sportskih radnika nisu su došla u Staroj Pazovi, i to: Tomislav Ilić (Niš), David Milić (Surdulica) i Saša Đorđević (Gadžin Han), dok se nisu seminaru od delegata posmatrača odazvali Ana Minić (Niš) i Momčilo Pavlović (Zaječar).
Nišlija Dušan Milić, već nekoliko sezona je u svojstvu komesara za suđenja i sa puno uspeha i takta na pravi način vodi srpskoligaški ,,Istok” iz dela koje mu pripada.

 • Ne treba posebno upozoravati na prolećni deo prvenstvene sezone, koje je po običaju mnogo teže i neizvesnije u svakom pogledu u odnosu na prvi deo sezone. I lige ispadaju tri ekipe, i još onoliko koliko dođe sa teritorije našeg regiona iz Prve lige Srbije. Više ekipa brine za svoj srpskoligaški status, a neizvesno je i koja će ekipa u viši rang, dakle mnogo je nepoznanica za prolećni deo prvenstvene sezone. Obaveza delegata je da postupaju isključivo na način kako je to regulisano Propozcijama takmičenja i da kao glavni i zvanični predstavnici saveza učine sve kako bi se utakmice odigravala u okviru sportske korektnosti i bez incidenata. Podsetiću vas, da nema odigravanja utakmice bez zvanične prijave nadležnoj policiji, isti je slučaj i kada je u pitanju prisustvo lekara na utakmici, koji pored terena mora biti svo vreme dok meč traje. Ukoliko napusti utakmicu ranije, i pored terena nema nema lekara, utakmica se istog trenutka prekida. Sva lica koja su upisana u zvaničnom Zapisniku utakmice moraju imati predviđena i vidljiva obeležja, tako da u restriktivnom prostoru ne može i ne sme da bude nijedno lice kome tamo nije mesto. Posebno insistiram da odmah po završetku utakmice budem obavešten o nesportskom ponašanju igrača i svih ostalih aktera utakmica, a da potom podrobnije u pisanom izveštaju sve to bude urađeno i prosleđeno kancelariji saveza FSRIS, kao bi se preduzele adekvatne mere. A ja vam, upravo, zbog toga stojim na raspolaganju celodnevno, kako bi smo sve eventualne probleme rešavali na vreme i kako treba ,
  poručio je Dušan Milić, komesar za takmičenje u Srpskoj ligi ,,Istok”.
  Od 23 sudija koji se nalaze na terenu sa pištaljkom u ruci, njih trojica nisu se pojavili na prvom seminaru, a odsustvovali su: Stefan Miletić (Sokobanja), Jovan Đorđević (Vranje) i Jovan Nedeljković (Leskovac). Od 28 pomoćnih sudija koliko se nalazi na listi, seminaru nisu prisustvovali: Oliver Nikolić i Marko Avramović (Niš) i Miloš Teodosijević (Rekovac). Testove iz teoretskog znanja uspešno su prebrodili svi, dok fizičke norme nije od glavnih arbitara ispunio Miloš Grujičić (Kruševac), dok su kod auttriktera zakazali Antonije Pehčevski i Miloš Mitić (Surdulica), Milan Glušac (Leskovac) Ilija Radisavljavić (Gadžin Han) i Bojan Ivanović (Leskovac).

 • Posle višegodišnjeg uspešnog druženja sa pištaljkom u ruci i u ulozi glavnog sudije na superligaškim terenima fudbalske Srbije, Ninoslav Spasić, sada je na čelu SSOS FSRIS i na funkciji, komesara za suđenje Srpske lige ,,Istok”. I dok su sve sudije trčale predviđene fizičke norme na atletskoj stazi terena u Sportskom centru FSS u Staroj Pazovi, komesar Spasić je sve to budno pratio, a mi smo, vođeni novinarskom znatiželjom, iskoristili priliku da ga pitamo kako je u celini zadovoljan arbitražom sudija na srpskoligaškom ,,Istoku” u jesenjoj sezoni, i da li ima sudija koji obećavaju i mogu da napreduju.
 • Jesenja sezona, gledano, u celini što se tiče suđenja protekla je upravo onako kao smo i predviđali. Same sudije svoj posao obavljale su kako treba, ali je bilo i grešaka, ali nenamernih i koje su bile plod neiskustva. Naravno je da ima nekoliko sudija koji su se svojim kvalitetom i dobrim suđenjem iskazali, ali još je rano za konačnu ocenu o njihovim imenima sada da se priča – usledio je diplomatski odgovor komesara Spasića, da bi se na sastanku i u razgovoru sa sudijama, još rekao:
 • Sve one sudije koje se nisu pojavile, i nisu položili, na ovom seminaru imaće priliku da se pojave na ponovljenom seminaru koji će biti održan posle četvrtog kola. Ima sudija koji su nas jesenas razočarali, jer smo od njih očekivali puno više, ali naša nadanja su da će mnogo toga biti bolje u drugom delu prvenstva.
  Inače, sve utakmice se snimaju i potom se na adekvatan način vrši analiza od strane Komisije onoga što su sudije pokazale na terenu, tako da one sudije koji naprave ozbiljne greške biće sakncionisane određenom vremenskom kaznom i suđenjem na utakmicama zone. Svima nam je poznato da je prolećni deo sezone mnogo teži za suđenje, ali ja se nadam da imamo dovoljno sudijskog potencijala da na pravi način sudije iznesu sav teret prolećnog dela prvenstva – uveren je Ninoslav Spasić, komesar za suđenje Srpske lige ,,Istok”.
  Na seminaru se delegatima obratio i novoustoličeni komesar za takmičenje mlađih kategorija FSRIS, iskusni fudbalski pregalac Vitomir Marjanović.
 • Očekujem od sve fudbalske činioce koji se nalaze u takmičenju mlađih kategorija našeg regiona istočne Srbije da zajedničkim snagama doprinesemo da fudbalska takmičenja mlađih kategorija budu igrana na način kako to treba. Zahtevam da se posebno vodi računa o zdravstvenim pregledima te dece koja igraju, i da na teren mogu da se nađu samo oni mladi igrači koji imaju validne zdravstvene preglede – posebno je apostrofirao novi komesar za mlađe kategorije FSRIS, Vitomir Marjanović.
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare