U kozaračkom vinogorju proslavili Svetog Trifuna uz trubače

VLASOTINCE


Već nekoliko godina unazad članovi Udruženja voćara i vinogradara Vlasotinca svoj praznik Sveti Trifun, koji se smatra zaštitnikom vinigrada i poljskih radova, obeležavaju na dostojan način, uvek, u vinogradu nekog od svojih vrednih članova. Domaćin ovogodišnje slave bio je Božidar Kocić, predsednik Udruženja voćara i vinogradara iz Vlasotinca, sa svojim sinom Nikolom.
Sveti Trifun je rođen u 3.veku u selu Kampsadi u Frigiji. Kao dete živeo je u veoma siromašnoj, ali pobožnoj i čestitoj porodici. Legenda, kaže da je još tada imao dar od Boga da isceljuje bolesne ljude i životinje, ali i da proteruje duhove. Sveti Trifun, danas, se smatra zaštitnikom vinogradara, i, baš, zbog svoje upornosti i istrajnosti u odbrani vere, Sveti Trifun je izabran za zaštitnika vinogradara, jer se njihov rad poistovećuje sa Trifunovim mukama. Srpska pravoslavna crkva ovaj dan obeležava 14.februara. Na ovaj dan, pre nego što izađe sunce, vinogradari odlaze u svoje vinograde i orezuju dva ili tri čokota koje, potom, zalivaju starim vinom. Smatra se da će tako vinogradi povratiti svoju snagu posle duge i hladne zime i razbujati se u proleće.
Na ovoj tradicinalnoj svečanosti okupili su se na, vinogradarski praznični dan, više vinogradara iz Vlasotinca, Grdelice, Orašja, Kukavice, Gložana, Prilepca, Stajkovca i Kozara koji umeju i znaju da već godinama proslave svoj dan. A, kakva bi to svečanost bila a da ne dođu trubači orkestra ,,Latino Uja” iz Vlasotinca, koji svojim muzciranjem trube umeju i znaju da snagom svog zvuka pošalju svu vinogradarsku ljubav čak do vrhova snegom pokrivenih samih okolnih brda i planina.
Svešenik vlasotinačke crkve Nikola Pešić, okupljenim vinogradarima poželeo je dobro i srećnu i berićetnu berbu u jesen u svojim vinogradima, i još poručio:

  • Želim da vam ova godina u kojoj smo uveliko zakoračili bude blagoslovena i plodna i da Bog da trudom našim i blagoslovom njegovim ovogodišnji rod bude, takođe, blagosloven – poželeo je sveštenik Nikola Pešić.
    Na svečan i tradicionalan vinogradarski način, ovogodišnji domaćin slave Božidar Kocić iz Vlasotinca predao je slavski kolač budućem domaćinu slave Veliboru Miloševiću iz obližnjeg Gložana.
    A, tek trpeza sa hranom i pićem. Bilo je tu svega i svačega za iće i piće. Domaćin ovogodišnje slave Božidar Kocić, koji je ujedno i predsednik Udruženja voćara i vinogradara Vlasotinca obezbedio je pečenje od pozamašnog ovna spremljenog na paru, a poslovično vredna domaćica LJiljana pripremila je puno peciva i ostale hrane spremljene na starinski način. Gotovo svi prisutni koji su došli doneli su i bili su ,,naoružani” u velikim količinama svojih proizvoda vina i rakije.
    U izuzetno lepom ambijentu kozaračkog vinogorja odakle se pruža predivan pogled na leskovačku kotlinu u malo snegom pokrivenim vinogradima, ovogodišnji i budući domaćin slave izvršili su orezivanje vinove loze uz prisutvo i stručnu pomoć Aleksandra Mitića iz leskovačke Poljoprivredne stručne službe koji je demonstrirao prisutnim vinogradarima kako se vrši rezidba u zimskim uslovima.
    Nekada moćni i veliko vlasotinačko vinogorje, pre pet decenija imalo je zasade vinove loze od blizu dve hiljade hektara, a danas ta brojka je mnogostruko manja i iznosi oko 250 hektara pod intenzivnom proizvodnjom. Vlasotinačka vina tada i u to vreme služila su se u najvećim ugostiteljskim ustanovama širom bivše velike Jugoslavije, pa čak i na kraljevom dvoru. Vinogradi i vino bili su najveći resursi velikog broja Vlasotinčana, čija su deca odlazila van zemlje na školovanje. Nažalost, to je, danas, daleki pluskvamperfekat i žal za lepim i dobrim vremenima vlasotinačkih vinogradara.
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare