U Jašunjskom manastiru arhijerejska liturgija povodom pet vekova postojanja

LESKOVAC

Povodom pet vekova postojanja manastira Svetog Jovana Preteče u Jašunji održana je arhijerejska liturgija.

Patrijarh srpski Irinej dodelio je pravo nošenja naprsnog krsta, najveće crkveno odlikovanje i priznanje za trud i rad ocu Joanikiju, koji je , kako je rekao , najzaslužniji što manastir danas izgleda kako izgleda.

„Želja svih nas je da on još dugo dela i radi, kako ovde tako i parohiji. On je dao divan primer svojim kolegama kako treba da rade u svojim parohijama,“ rekao je patrijarh.

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve dodelio je gradonačelniku Leskovca Goranu Cvetanoviću visoko odlikovanje Srpske pravoslavne crkve Orden Svetog Save drugog stepena za , kako ej rekao patrijarh “delatnu ljubav prema svetoj majci crkvi, naročito pokazanu njegovim davanjem nesebične materijalne pomoći prilikom obnove manastira svetog Jovana Krstitelja u Jašunji, kao i drugih svetinja na području opštine Leskovac”.

Ordenom Svetog kralja Milutina odlikovani su Skupština grada Leskovca, Bojan Tojaga, šef Odelenja za društvene delatnosti i lokalni razvoj, Goran i Bojan Đokić, vlasnici kompanije „Braća Đokić“.

Blagosiljajući ovaj dan, patrijarh srpski Irinej, rekao je da to čini „zato što smo se ovako brojno i divno sabrali u našoj velikoj, divnoj i skladnoj svetinji, da se zajednički Bogu pomolimo. Naš narod se kod svojih svetinja uvek sabirao, jer je Gospod svoje blagodeti uvek izlivao na sveta mesta i na one koji su dolazili i klanjali se na svetim mestima. Mi obeležavamo 500 godina postojanja ovog mesta, što je čitava jedna večnost. Još kad imamo u vidu i prilike koje je ova svetinja proživljavala zajedno sa narodom, onda je to zaista dug period. Posle silnih Scila i Haribda kroz koje smo prolazili, nevolja zbog kojih smo patili, stradanja, ipak postojimo, ipak postoje naše svetinje oko kojih se sabiramo. I tako će to biti sve dok u svojim srcima budemo nosili svog Boga.“


Patrijarh srpski Irinej je rekao i da su nekada „naši neprijatelji hteli da nas fizički unište. Danas to isto hoće, s tim da žele i da nas duhovno unište. Ako nas unište duhovno, onda prestajemo da postojimo kao narod. Zato treba činiti da se naše svetinje obnavljaju, da prizivaju narod sebi. Zato naše svetinje nisu značajne samo za našu prošlost, da se divimo i ponosimo, nego su vrlo značajne i za našu budućnost.“

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare