U Grčkoj počeli sa drakonskim kažnjavanjem vozača

LESKOVAC

 

Svi koji službeno i privatno putuju u Grčku treba da obrate pažnju da su na snagu stupile promene u tamošnjem zakonodavstvu u oblasti bezbednosti saobraćaja od 30. marta 2018. Godine I da su drastično pooštrene kazne za saobraćajne prekršaje”, rekao je za JUGpress potpredsednik Grčko-srpske privredne komore sa sedištem u Solunu Goran Jović.

“Prema novim propisima prekršaji su razvrstani u tri grupe, što zavisi od stepena opasnosti koja se izaziva, na prekršaje manje, srednje i velike opasnosti. U zavisnosti od toga izriču se i novčane kazne za prekršaj prve grupe do 100 evra, za drugu od 100-300 evra, a treća grupa je od 300-600 evra. Ukinuta je dosadašnja odredba da je kaznu moguće umanjiti za 50% ukoliko se plati u roku od osam dana”, objasnio je Jović.

 

On je dodao I da se novčane kazne uvećavaju za 100% ukoliko počinilac ima godišnji oporezivi prihod od 50-100.000 evra i 200% ukoliko taj prihod iznosi više od 100.000 evra na osnovu poslednje poreske prijave.

“Ono što je posebna novina bitna za vozače iz Srbije je da se, pored novčane kazne predviđa oduzimanje saobraćajne dozvole, skidanje registarskih tablica i oduzimanje vozačke dozvole na period čak do 60 dana. Neki od prekršaja koji mogu dovesti do toga su korišćenje mobilnog telefona u vožnji bez bezičnih slušalica, odnosno uređaja za telefoniranje u automobilu, nevezivanje sigurnosnog pojasa, vožnja motocikala bez kacige, bacanje opušaka i sličnih predmeta kojima se može izazvati požar, udes ili se zagađuje okolina, parkiranje na mestima gde se onemogućava prilaz rampama za invalide ili na mestima predviđenim za parkiranje invalida, vožnja u zaustavnoj traci na autoputu čak i na kraće, što mnogi praktikuju, posebno od prelaza Evzoni do Soluna, kao i kršenje propisa koji se tiču prevoza dece. Za dužu vožnju teretnih vozila i autobusa preticajnom trakom na auto-putu može se ostati bez vozačke dozvole 60 dana”, objasnio je Jović.

 

Ambasadi u Atini i konzulatu u Solunu se već obratilo nekoliko vozača teretnih vozila i turista koji su se našli na udaru ovog zakona, kaže on.

“Zato skrećemo pažnju svim našim vozačim koji putuju u Grčku da posebno obrate pažnju na stavke koje smo naveli, kako bi izbegli neprijatnosti. Očekuje se da preko milion naših turista ovoga leta poseti Grčku, od čega će 70%  biti u severnom delu. Svi mogu da se obrate konzulatu u Solunu za pomoć, ali prvenstveno treba da se pridržavaju propisa o bezbednosti u saobraćaju.

Treba obratiti pažnju i na mogućnost krađe, da se ne ostavljaju vrednosni predmeti, pasoši, novac, garderoba na sedištima, jer se pojavljuju grupe i iz Srbije, Bugarske, Albanije koje obijaju vozila. To se odnosi i na stvari koje imaju u smeštaju, da ne ostavljaju te prostorije otključane”, upozorava Jović.

(Fotografije iz arhive JUGpressa)

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare