U Gimnaziji „Svetozar Marković“ pravi „bum“ za „francusko odeljenje“

NIŠ

Učenici osmog razreda osnovnih škola i ove godine su pokazali veliko interesovanje za nastavak školovanja u jednom od specijalizovanih odeljenja Gimnatije „Svetozar Marković“ u Nišu, a prema rečima direktorke ove škole Milice Milosavljević prijavljeni broj kandidata nadmašuje broj đaka koji se mogu upisati u ova odeljenja. Ona je dodala da se dobar broj učenika prijavio kako za specijalno odeljenje za darovite matematičare tako i za specijalno odeljenje za darovite fizičare, ali jepravi „bum“ izazvalo bilingvalno odeljenje  u kome se nastava izvodi na francuskom i srpskom jeziku.

„Broj učenika koji se ove godine prijavio za bilingvalno francusko odeljenje je daleko od očekivanog i prijetno smo iznenađeni ovim brojem ali nam je i drago da su deca prepoznala prednost obrazovanja u ovom deljenju. Posebno nam je drago zbog činjenice da se francuski jezik trenutno ne izučava u svim osnovnim školama, a deca i pred toga žele i pokazuju interesovanje za ovaj jezik kao i da deo nastave prate na francuskom jeziku“, kazala je direktorka Milica Milosavljević.

                     Učenici koji su se prijavili za specijalizovana odeljneja polagaće poseban prijemni ispit iz odgovarajučih predmeta koji se boduju za ta odeljenja. Prijemni ispiti ih očekuju  20. i 21.maja.

                      „Nakon polaganja prijemnih ispita oni će polagati i završni ispit u svojoj školi i ti rezultati se spajaju. Da li će ostati kod nas, a mi se nadamo da hoće jer su sa nama i na pripremnoj nastavi za prijemne ispite, znaćemo kada popune liste željenih škola“, objašnjava direktorka Gimnazije „Svetozar Marković“.

                      Ova niška gimnazija specifična je i po tome što jedna od tej nekoliko škola u Srbiji u kojoj postoji odeljenje Internacionalne mature, pa je direktorka škole ovom prilikom uputila poziv svim gimnazijalcima koji sada završavaju drugu godinu da se prijave za ovo odeljenje ukoliko žele da dobiju diplomu koja se prizna u svetu.

                    „Odeljenje Internacionalne mature je specifično i pruža mnogobrojne mogućnosti učenicima kada se radi o nastavku obrazovanja nakon završetka školovanja kod nas. Diploma koju dobijaju je na engelskom i srpskom jeziku i otvara im vrata svih univerziteta u svetu. Ove godine upisujemo četvrtu generaciju učenika u ovo odeljenje, a način rada sa njima se dosta razlikuje u odnosu na ostale đake“, dodaje direktorka Milosavljević.

                    Učenici ovog odeljenja imaju šest predmeta. Osnovni predmeti su im matematika, srpski i engleski jezik, dok ostale predmete biraju iz grupe prirodnih nauka,biologija i hemija, i društvenih, geografija i filozofija.  Imaju i obavezne aktivnosti koje su i jezgro ovog programa – “Teorija znanja” i “Kreativnost, aktivnost, usluge”, “Istraživački esej”. Nastava se sluša isključivo na engleskom jeziku, a maternji jezik koriste samo na časovima srpskog jezika.

                   „U našoj gimnaziji već godinama „negujemo“ i osnovce koji su daroviti za matemitiku i koji kod nas završavaju 7 i 8 razred pa sada pozivam i učenike šestog razreda svih osnovih škola da se, ukoliko žele da usavrše i nadograde svoje znanje iz matematike, prijave za ova odeljenja“, dodaje direktorka Milosavljević.

                         Prijavljivanje osmaka za ova odeljenja trajalo je od  21. do  do 28.aprila. (kraj) VP/MN

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare