U EU prema zaslugama

STRAZBUR

Evropska komisija usvojila je 6. februara u Strazburu “Verodostojnu perspektivu proširenja za Zapadni Balkan i veći angažman Evropske unije (EU) u tom regionu” kojom je potvrdila evropsku budućnost regiona kao geostrateške investicije u stabilnu, snažnu i ujedinjenu Evropu baziranu na zajedničkim vrednostima. Na predstavljanju strategije u Beogradu rečeno je da sve države Zapadnog Balkana imaju jasnu evropsku perspektivu, a da 2025. godina kao godina potencijalog pridruženja Srbije i Crne Gore predstavlja indikativan datum učlanjenja za koje je neophodno ispuniti sve uslove.

U strategiji se navodi da bi do 2025. EU mogla da ima više od sadašnjih 27 članica ali da će brzina napredovanja na tom putu zavisiti od pojedinačnih zasluga i konkretnih rezultata svake zemlje ponaosob, saopštila je EU.

Uz ocenu da su Srbija i Crna Gora najviše napredovale na evropskom putu i da bi do 2025. mogle postati članice, Strategija objašnjava korake koje te dve zemlje treba da preduzmu kako bi završile proces pristupanja u perspektivi do 2025. godine.

“Drugi bi mogli da ih sustignu, ali su Crna Gora i Srbija jedine dve zemlje sa kojima se već uveliko vode razgovori o pristupanju”, navodi se u tekstu, ali i dodaje da će ta perspektiva konačno zavisiti od snažne političke volje, postizanja realnih i neprekidnih reformi, kao i konačnih rešenja za sporove sa susedima.

Indikativan datum

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je da je ovo istorijska prilika za ceo region Zapadnog Balkana, koji pripada Evropi i koji je okružen članicama EU i da poptuno ima smisla zašto region treba da ima evropsku perspektivu.

“Pričamo o perspektivi za sve države regiona, to znači da svi u regionu treba da imaju interes da rade na evropskoj perspektivi i da pružaju podršku jedni drugima na tom putu ka EU”, kazao je Han.

Istakaviši da je 2025. godina indikativni datum, Han je ocenio da je to ambiciozno i izvodljivo, ali da za to moraju da se ispune svi uslovi iz strategije.

“Jasno je da se svi uslovi moraju ispuniti. Države članice EU neće prihvatiti nove članice koje nisu rešile bilateralna pitanja i sukobe”, kazao je Han, dodajući da se ne radi ni o kakvom “omekšavanju uslova”.

Han je rekao da strategija treba da posluži i kao motivacija za Prištinu da proaktivno doprinese pozitivnom razrešenju dijaloga sa Beogradom jer je to u interesu ne samo Srbije nego i Kosova.

“Ili ćemo izvoziti stabilnost, ili uvoziti nestabilnost”, kazao je Han.

EU je predvidela i šest vodećih inicijativa za podršku transformacije Zapadnog Balkana – za jačanje vladavine prava, jačanje angažmana u oblasti bezbednosti i migracija, jačanje podrške socio-ekonomskom razvoju, za bolju saobraćajnu i energetsku povezanost, za digitalnu agendu za Zapadni Balkan i za podršku pomirenju i dobrosusedskim odnosima.

Indikativni datum naveden u strategiji, dodao je Han, može stvoriti pozitivan pritisak na donosioce odluka, jer se većina ljudi zalaže za evropske integracije.

“Dosta posla leži pred nama, imamo utrt put pred sobom i postoji pozitivan elan koji stvara dodatnu motivaciju i optimizam među ljudima, ali svi, uključujući EU, moraju da urade domaći zadatak”, izjavio je Han.

Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini rekla je da 2025. godina nije cilj, ni rok, nego “realistična perspektiva za okončanje procesa pridruživanja”.

“Danas nismo usvojili samo strategiju, već imamo i stazu pred sobom koja će nas voditi daljim koracima”, rekla je šefica evropske diplomatije.

Mogerini je rekla da će EU u budućnosti imati potencijalno nove članice i da je potrebna spremnost i rešenost regiona.

Prema njenim rečima, predstojeći meseci biće intenzivni i ambiciozni.

“Nadamo se da će biti meseci prekretnice i da će biti zabeleženi u istoriji EU. Hajde da se to desi, da budemo zajedno. Potrebno je da imamo Zapadni Balkan u EU ne u dalekoj budućnosti”, rekla je Mogerini.

Nema ublažavanja uslova

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da je ovo istorijski dan za ceo Zapadni Balkan koji ima jasnu evropsku budućnost, ali da pre članstva moraju da se reše sva otvorena pitanja.

“Nema omekšavanja uslova. Put do EU je veoma jasan”, rekao je Fabrici i dodao da svih šest država treba da reše bilateralna pitanja i da proces pomirenja mora da postoji.

Fabrici je rekao da je ovo prvi put da je Srbiji dat indikativni datum i da je Strategija “jako dobra vest za Srbiju”.

“To je poziv da se napravi snažan politički iskorak u Srbiji da bi se ta težnja ostvarila. Mislim da je Srbija već krenula u tom pravcu”, rekao je Fabrici, dodajući da treba nastaviti dobar posao koji je do sada urađen.

Fabrici je ponovio da su Srbija i Crna Gora predvodnici u procesu proširenja, ali da treba ponuditi perspektivu i drugim zemljama regiona.

“Mi smo porodica i jasno je da imamo zajedničku budućnost”, rekao je ambasador EU.

Strategija, prema njegovim rečima, predstavlja novi dogovor za zapadnobalkansku šestorku jer su napravljene ponude za svih šest zemalja regiona da se približe EU.

Fabrici je izjavio da ima mnogo stvari o kojima treba da se razgovara, uključujući vladavinu prava, slobodno sudstvo, tržišnu ekonomiju, političku odlučnost, a da su ključni pomirenje i normalizacija odnosa s Kosovom.

“Pre ulaska u EU je potrebno da se dogovori i primeni pravno obavezujući sporazum koji će dovesti do sveobuhvatne normalizacije odnosa dve strane”, rekao je Fabrici.

Dodao je da su se predsednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači dogovorili da će pokrenuti novu fazu u normalizaciji odnosa i izrazio uverenje da će dve strane naći dogovor.

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović izjavila je da je pravno obavezujući sporazum s Kosovom predviđen još ranije i da nije novina, kao i da njegov sadržaj mora proizaći iz dijaloga Beograda i Prištine kako bi se našao održiv način za normalizaciju odnosa na dobrobit građana.

Joksimovićeva je rekla da Strategija predstavlja jednu od najsnažnijih političkih poruka od kada je Srbija u procesu evropskih integracija i da je dobro što je u dokumentu poštovan princip zasluga i realnog napretka svakog kandidata pojedinačno.

“Zadovoljni smo jer smo prepoznati kao najozbiljniji kandadat u ovom trenutku”, rekla je ministarka i dodala da je Strategija pozitivan dokument za Srbiju za izvesniju perspektivu članstva.

Jadranka Joksimović je rekla i da je EU tim dokumentom konačno pokrenula neku vrstu svoje regenerativne agende kako bi bila jača i spremnija da primi nove članice.

Na pitanje u vezi sa bezbednošnju novinara, Joksimovićeva je osudila napade na novinare i rekla da je stanje u medijima samo jedan segment u vladavini prava.

Dodala je da se radi na pripremi medijske strategije kojom će bolje definisati taj sektor i istakla da je civilno društvo uključeno mnogo više nego u nekim drugim zemljama.

Čelnici EU: Zacrtan evropski put za Zapadni Balkan

Čelnici Evropske komisije ocenili u povodom usvajanja strategija za Zapadni Balkan da je Evropska unija utvrdila evropski put za zemlje region.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je da “investiranje u stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana znači investiranje u bezbednost i budućnost Unije”, saopštila je Komisija.

“Iako tokom sadašnjeg mandata neće biti daljeg proširenja, danas je Evropska komisija zacrtala evropski put za Zapadni Balkan. Uz snažnu političku volju, realne i neprekidne reforme, kao i konačna rešenja sporova sa susedima, Zapadni Balkan može da krene napred na svom evropskom putu. A da li će to postići, zavisiće od objektivnih zasluga”, rekao je Junker.

Junker je rekao da će “Evropska komisija biti stroga, ali pravedna” i dodao da će otputovati u svaku zemlju Zapadnog Balkana krajem ovog meseca s jasnom porukom da nastave reforme, a EU će nastaviti da podržava njihovu evropsku budućnost.

Brnabić: Strategija EU daje šansu Srbiji

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da strategija Evropske komisije za Zapadni Balkan “Srbiji daje šansu” koju treba iskoristi ulaganjem dodatnog rada u sprovođenje reformi.

Premijerka je rekla da su za Srbiju prioritet reforme a ne brzina i da neće tražiti prečice na evropskom putu.

Brnabić je rekla da je inicijativu za neku vremensku odrednicu za Srbiju tražio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Mislim da je ovo odgovor na njegove stalne i uporne zahteve da Srbija ipak na kraju dobije neki period na koji možemo da računamo”, rekla je Brnabićeva.

Ona je rekla da je za građane Strategija izuzetno važan dokument jer se u poslednjih 15 i više godina govori o članstvu u EU, a sada prvi put postoji vremenski okvir mogućeg članstva.

Premijerka je rekla i da postoje kašnjenja u reformama u vezi s vladavinom prava, ali da je za Srbiju važniji kvalitet nego brzina.

Ona je rekla da je Srbija mogla predloge za promenu Ustava da u decembru pošalje Venecijanskoj komisiji, ali da je želela najbolja rešenja i dodatni prostor za razmatranje neophodnih pitanja.

“Kvalitet te reforme je najvažniji i nadamo se da će naši partneri u EU isto tako to gledati”, rekla je Ana Brnabić.

Ona je rekla da Vlada Srbije zna da je vladavina prava zajedno s normalizacijom odnosa s Prištinom najvažnija u evrointergacijama.

(Euractiv)

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare