U dve oblasti u Portugalu ne može litijum, u šest može ali na manjoj površini

BRISEL

Nakon što je u osam oblasti na severu Portugala sa potencijalom za vađenje litijuma urađena Strateška procena uticaja na životnu sredinu, dve oblasti su isključene a za šest se predlaže smanjenje površine za polovinu, saopštilo je Ministarstvo za životnu sredinu i klimatske akcije te zemlje.

Prema Strateškoj proceni koju je uradio portugalski Generalni direktorat za energetiku i geologiju, “isključena su područja veće urbane, funkcionalne i demografske gustine uz smanjenje za 49% ukupne površine” koja je analizirana u studiji.

Ministarstvo je saopštilo da bi tender za dodelu prava za istraživanje i eksploataciju litijuma “mogao da bude raspisan u narednih 60 dana”, prenela je portugalska agencija Lusa.

Nakon tenderske procedure i istraživanja, što treba da se obavi u roku od pet godina, moglo bi da počne vađenje litijuma, pri čemu će se za svaki projekat raditi posebna studija uticaja na životnu sredinu.

Navodi se da je oblast Arga na krajnjem severu Portugala isključena iz planova za eksploataciju litijuma jer se očekuje da bude klasifikovana kao zaštićeno područje, što znači da će se više od polovine njene površine smatrati zabranjenim za rudarstvo.

Druga oblast isključena iz planova za litijum je Segura a s obzirom na planirano redefinisanje granica Specijalne zaštićene zone međunarodne reke Taho, što takođe znači ograničavanje rudarenja.

“Ekološka ograničenja (na te dve lokacije) onemogućavaju istraživanja i eksploataciju, tako da ne mogu biti predmet budućeg tendera”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Pixabay.com

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare