U državnoj bolnici privatna apoteka

LESKOVAC

(Nova Naša reč)

Ispred odeljenja Neurologije u leskovačkoj bolnici, na delu hodnika,  ograđuje se prostor za apoteku. Privatnu. Direktor bolnice dr Nebojša Dimitrijević kaže za Novu Našu reč  da je stvar sasvim legalna i u skladu sa zakonom.

-Raspisali smo javni oglas, objavljen je u „Politici“. Prostor smo izdali na osnovu mišljenja zdravstvenog inspektora i ministarstva,- kaže Dimitrijević.

Dodaje i da se na oglas javila jedino Apoteka ”Džunić”. Na naše čuđenje da se nije javila leskovačka Gradska apoteka, jer apoteka u bolnici bi mogla da znači šansu za njihov oporavak, Dimitrijević kaže da oni nisu mogli da se jave jer su u  veoma lošem finansijskom položaju.

-Ja sam čekao otprilike dve-tri godine da se oni oporave. Ali, kod njih je išlo naopako. Ovde treba da plaćaju i kiriju,- objašnjava Dimitrijević. Kaže da je oglas o izdavanju ovog prostora objavljen pre vise od dva meseca.

-Mi smo poslali zahtev Ministarstvu zdravlja, oni su obavestili zdravstvenog inspektora, pa je on došao i dao saglasnost. Tražio je i projekat. Opet je sve vraćeno u Ministarstvo zdravlja. U međuvremenu apoteka koja je dobila saglasnost oprema prostor. Nakon toga ponovo dolazi zdravstveni inspektor da bi dao svoje mišljenje. Sve se ponovo šalje u Ministarstvo zdravlja koje daje saglasnost da apoteka bude otvorena,- objašnjava Dimitrijević.

 

Međutim, bolnica, kaže, sa apotekom Džunić ima predugovor “da počne da radi, da ne čeka sve ovo, pa kad dobije sve saglasnosti da može da se otvori”. Dimitrijević kaže i da postoje uslovi za početak rada, da apoteka mora da ima laboratoriju i mokri čvor, što je, kaže, u domenu kontrole koju vrši zdravstveni inspektor.

-Ja gledam to domaćinski, ako imamo neki mrtav prostor i ne koristim ga za ništa, a mogu da uzmem neke pare za njega, daj da ga iskoristim. Ali da se on uklopio u ceo objekat, da bude ista stolarija. I on je to jako lepo uradio, uklopio je sve. Sad on mora da radi unutra, vodu, mokričvor… Ono što mu kaže inspector mora da uradi, kao i sve apoteke. On će tu da prodaje, verovatno, parafarmaciju, onošto ne ide narecept,- smatra Dimitrijević. Kaže i da vlasnik “ima računicu”.

-Ima on računicu za to, jer ne verujem da bi godišnje dao 600.000 dinara za proctor da nema računicu. A, sa druge strane, olakšavamo pacijentima da ne jure noću tamo-ovamo.-

-Naš ugovor je da, kad otvori apoteku, pošto je on pravi, da krene i plaćanje kirije. On je prihvatio da je napravi o svom trošku,- veli Dimitrijević.

·         ZATVARANJE DRŽAVNIH APOTEKA

I dok se privatna apoteka otvara u državnoj bolnici, Gradska apoteka, čiji je osnivač grad Leskovac, polako zatvara svoje apoteke po okolnim mestima. Kako tvrde radnici koji su otišli iz nje uz otpremninu, njih osamdeset, zatvaranje je  skoro gotova stvar za apoteke u Vučju i Medveđi, a  i u ostalim će biti problema jer nema farmaceuta. Neke od niih, opet tvrde naši izvori, se još “drže”, ali u njima radi osoblje sa srednjom školom, a ne sa fakultetom, kako zakon nalaže. Apoteka u bolnici bi, tvrde, mogla da pomogne oporavku ovegradske ustanove. Međutim, kao što reče director bolnice, oni se nisu ni javili na konkurs.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare