U Draškovcu održana izložba vina i voćnih rakija

LESKOVAC

Prva izložba vina i voćnih rakija, u organizaciji Turističke organizacije Leskovca i saradnji sa Mesnom zajednicom Draškovac i Lovačkom sekcijom Draškovac, održana je u Draškovcu. Izložba je okupila 20-ak izlagača iz Šarlinca, Donjeg Brijanja, Kosančića, Bojnika i Draškovca, a njen osnovni cilj je promocija domaćih vina i rakija pustorečkog kraja. Najboljim proizvođačima vina i rakija uručene su prigodne nagrade i priznanja. Izložbu je otvorila Lidija Dimitrijević, zamenica gradonačelnika Leskovca, i naglasila da se na dan kada pravoslavni vernici proslavljaju Svetog Trifuna, veruje da valja posetiti vinograde, orezati pokoju lozu i vinom zaliti čokot, da bi vinograd povratio snagu posle dugog zimskog mirovanja.

„Ovom izložbom, za koju verujemo da će u godinama pred nama okupljati sve veći broj izlagača, želeli smo da upotpunimo današnju priču o vinu i ljubavi. Grad Leskovac će uvek podržavati manifestacije koje za cilj imaju da se Leskovac predstavi kao mesto autentičnih domaćih proizvoda, prepoznatljivog ukusa i šarma. Ideja je da se kroz ovu manifestaciju naš grad proslavi i po vinu i rakiji vrhunskog kvaliteta, jer je Leskovačka kotlina blagoslovena plodnim oranicama na kojima uspevaju gotovo sve voćne kulture”.

Direktor Turističke organizacije Leskovca Nebojša Kocić kaže da je od ideje do realizacije ove manifestacije proteklo nekoliko meseci.

„Pokazala se velika želja ovdašnjih vrednih domaćina da prezentuju svoje gostoprimstvo i umeće, a sve u cilju širenja vinske kulture, povećanja zasada vinove loze i proizvodnje kvalitetnog vina. Proslava vinogradarske slave uvek je dobra prilika da se oceni prošlogodišnja proizvodnja, proglase najbolja vina, da se družimo i zabavimo uz prigodan program”.

U kulturno-umetničkom delu programa učestvovali su učenici lokalnih osnovnih škola i KUD “Lemind” iz Leskovca.

Nagrađeni u kategoriji belo vino:

 1. Dimitrijević Dejan, Draškovac

2.Petković Milorad, Šarlince

Zdravković Nikola, Draškovac
 1. Miljković Slavoljub, Šarlince Mitić Siniša, Draškovac
 • Nagrađeni u kategoriji roze vino:

1.Stojković Goran, Draškovac

 1. Veličković Zoran, Donje Brijanje Radojičić Slaviša, Donje Brijanje
 2. Petković Milorad, Šarlince Radojičić Goran, Donje Brijanje
 • Nagrađeni u kategorija crveno vino:
 1. Miljković Slavoljub, Šarlince

2.Ljubić Krsta, Donje Brijanje

Veličković Zoran, Donje Brijanje

 1. Stojković Goran, Draškovac Zdravković Ljubiša, Donje Brijanje
 • Nagrađeni u kategoriji najbolja voćna rakija:
 1. Radenković Miroljub, Bojnik

2.Mladenović Mladen, Kosančić

Stojković Goran, Draškovac

 1. Cvetković Maja, Šarlince Pavlović Nikola, Draškovac
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare