U Dečjem kulturnom centru održava se Božićni turnir u šahu

NIŠ

U Dečjem kulturnom centru danas se održava  tradicionalni  Božićni šahovski  turnir. 

Ovaj, 23. po redu ,turnir se igra u dve starosne kategorije: predškolci i dečaci i devojčice do četvrtog razreda i starija grupa koja se rejtinguju od petog razreda do 20.godina.

Organizator , Dečji kulturni centar, je obezbedio figure i satove, a za najuspešnije takmičare obezbeđene su vredne nagrade (pehari i medalje.)

Kako kaže FIDA majstor Dragan Živić iz Dečjeg kulturnog centra, organizator ovog takmičenja, prijavila su se  takmičara iz Vlasotinca, Blaca, Kruševca , Aleksinca, Kragujevca i Niša.

 “. Ovaj turnir ima specifičnu težinu jer je posvećen najvećem prazniku. Veliki broj dece je na raspustu i ovim turnirom počinjemo šahovsku godinu. Očekuju nas brojna takmičenje. Već narednog vikenda imamo okružno kadetsko prvenstvou školi Mika Antić”, keže Živić.

Dragan Živić kao dugogodišnji iskusni šahista i trener kaže da su najbolje godine za početak učenja šaha u predškolskom periodu, od pet  do šest godina.

“ Neće svi biti velemajstori ali je važno da se deca bave nekim korisnim aktivnostima, da idu na takmičenja, da razvijaju logiku, da se bolje socijalizuju u društvu.  Deca koja uče da igraju šah po pravilu su odlični matematičari koji osvajaju nagrade na takmičenjima i u kasnijem životu inženjeri , programeri, doktori.”, objašnjava Dragan Živić.

Dimitrije Stanković ima 14 godina, naučio je da igra šah u petoj godini a u šestoj je već počeo da trenira. Više puta je do sada učestvovao na šahovskim turnirima na kojima je osvajao pehare i nagrade.

“Šah igram već osam godina. Naučio me deda, a igrao sam šah i sa tatom. Zavoleo sam šah. Krenuo sam u školi na šahovsku sekciju zajedno sa drugom i to mi se baš svidelo, kako zbog društva tako i zbog toga što je interesantna igra. Igrao sam od gradskih , okružnih do  evropskih i svetskih prvenstava. Dugo godina učestvujem na Božićnom turniru. To je tradicionalni turnir i jedan je od najačih kadetskih turnira u Nišu”, kaže Dimitrije koji kaže da je najvažnije u šahu vežbanje i trening.

U večernjim satima očekuje se proglašenje pobednika .

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare