U Crvenom krstu obeležen Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi

NIŠ

Jedanaesti maj je Dan dobrovoljnih davalaca krvi . Tim povodom je u Crvenom krstu u Nišu održana svečanost n kojoj su dodeljene nagrade učenicima niških osnovnih i srednjih škola koji su pristigli na konkurs “Krv život znači” . Ujedno  je 45 davalaca krvi koji su dragocenu tečnost dali 35 puta dobilo priznanje za humanost

“Ovo  je prilika da ovim divnim humanim ljudima kažemo jedno veliko “hvala” uz dodelu priznanja za 35. davanje krvi. Ukupno 45 davalaca krvi će danas dobiti priznanje. Niš je jedan humani grad što se tiče davalaštva. Dodelićemo nagrade i učenicima osnovnih i srednjih škola koji su učestvovali na konkursu “Krv život znači”

Na konkurs  “Krv život znači” je pristiglo preko 350 radova i kako kaže sekretar Crvenog krsta Sanja  Stojanović bilo je teško odabrati najbolje.

Među nagrađenima na likovnom konkursu bio je i “dvojac” Strahinja Perović i Konstantin Petković  učenici drugog razreda OŠ “Učitelj Tasa”.

Strahinja kaže da je crtao crtež kojim je predstavio “davanje krvi za bolesne ljude”.

“Ja i moj drug Konstantin smo na crtežu predstavili bolnicu i kola hitne pomoći ali i balone na kojima piše “Krv život znači” Konstantin dodaje da su baloni na crtežu crveni kao i krv “ koja znači život”.

“Nacrtali smo i robote koji se pretvaraju u ljude, dodaje Konstantin.

Strahinja kaže da će i ona kada poraste biti dobrovoljni davalac krvi jer je to humano.

Mikić Tamara iz Prehrambene hemijske škole u Nišu dobila je nagradu za pesmu na temu “Krv život znači”. Ona kaže da ima mnogo humanih ljudi ali da svako uvek može da ih bude još više.

“ Davanje krvi je najhumaniji način da se nekome pomogne i svi treba da budemo davaoci krvi. Biću i ja kada napunim 18 godina.” kaže Tamara.

Priznanja su uručena i dobrovoljnim davaocima koji su krv dali 35 puta.

“ Od studenskih dana do danas mnogo puta sam dala krv. Ima humanosti među ljudima. U mojoj porodici svi su davaoci krvi. Povukla sam i svoje ćerke, sada su i one daju krv u humanitarne svrhe” rekla je jedna od dobitnica priznanja za humanost Milada Milovanović.

Doktor Zoran Anđelković načelnik službe za prikupljanje, testiranje proizvodnju produkta od krvi kaže da je današnji dan praznik za sve koji se bave prikupljanjem krvi.

Kako kaže dr Anđelković u Nišu ima dovoljno rezerve krvi.

“ Rezerve su stabilne, završavamo sve potrebe koje imamo vezane za Klinički centar Niš i za još šestnaest drugih bolnica koje mi pokrivamo sa rezervama krvi.”

Dnevno se  prikupi od 150 do 200 jedinica krvi.

 “Mi u saradnji sa Crvenim krstom iz južnog regiona imamo više akcija dnevno, najčešće četiri do pet akcija. Najveći procenat prikupljene krvi je na tim akcijama.”

U regionu koji pokriva Zavod ima  ok milion i 600 hiljada stanovnika. To je devet okruga, od Pomoravskog, do Pčinjskog, o Krajine do Vranja.

“To je ogromne teritorija i mi se trudimo da omogućimo svim dobrovoljnim davaocima krvi da blagovremeno mogu da daju krv kad god požele”, objašnjava dr Anđelkovič.

Nedelja Crvenog krsta traje od 8. do 15. maja i svakodnevno su organizovane aktivnosti koje promovišu rad humanitarne organizacije “Crven krst”.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare