U Centru za socijalni rad se svake godine smanjuje broj korisnika socijalne pomoći

LESKOVAC

U toku 2022. godine na evidenciji Centra za socijlni rad u Leskovcu bio je 9.381 korisnik socijalne i porodično pravne zaštite, kao i korisnika tzv. proširenih prava socijalne zaštite, rekao je danas direktor ovog Centra Predrag Momčilović i dodao da je medju njima 3.192 dece i mladih.

„Iz godine u godinu se smanjuje broj korisnika novčane socijalne pomoći, a broj zahteva i predmeta vezan za porodično pravnu zaštitu za poveravanje dece nakon razvoda braka se povećava, kao i kada se postupci tiču dece sa asocijativnim ponašanjem i onih koja su izvršioci krivičnih dela i to je svake godine između 3 i 5%, što nije alarmantno”, dodao je on.

“Rad u Centru za socijalni rad se menja i menjaće se u pogledu smanjenja potreba za materijalnim zbrinjavanjem, ali će porodično pravna zaštita biti veća, kao i broj zahteva za smeštaj u gerontološkim centrima i problem je što su svi kapaciteti u Leskovcu popunjeni i ovaj problem je vezan za celu našu zemlju“, rekao je on.

Momčilović je dodao i da je Centar u prošloj godini doneo niz pravilnika i propisa vezanih za socijalne karte.

„Mi primenjujemo Zakon o socijalnim kartama godinu dana i on je dao izuzetno dobre rezultate. Skoro 8.000 korisnika smo obradili kroz taj sistem i na brz i efikasan način smo utvrdili socio-ekonomski status naših korisnika, što nam je umnogome olakšalo rad. Ovaj Zakon podrazumeva da se na jednostavan način dolazi do podataka o socio-ekonomskom statusu korisnika socijalne zaštite tako što su u sistem umrežene instistucije poput Matične službe, Katastra, PIO fonda, NSZ-a, MUP-a, Poreske uprave i naravno CSR. Vrlo jednostavno i brzo ukucavanjem matičnog broja dolazi se do svih potrebnih podataka,“ objasnio je Momčilović.

Centar za socijalni rad u Leskovcu nema problema sa stručnim kadrom, a u odnosu na sistematizaciju nedostaje određeni, vrlo mali broj radnika, dodao je.

Gradonačelniku Goranu Cvetanoviću, koji je danas obišao Centar za socijalni rad, predstavljen je izveštaj o radu ove ustanove u prethodnoj godini.

Cvetanović je rekao da je ove godine za oblast socijalne zaštite budžetom opredeljeno 272 miliona, što je oko 27 miliona više u odnosu na prethodnu godinu.

„Partner našem gradu u dobrom sprovođenju socijalne politike je upravo Centar za socijalni rad, čiji su zaposleni, ali i korisnici, 2019. godine sa ulaganjem od 44 miliona dinara dobili potpuno obnovljenu zgradu prilagođenu osobama sa invaliditetom. Posle nekoliko decenija, prvi put osobe koje se teže kreću mogu da dođu da direktno komuniciraju sa socijalnim radnicima, psiholozima, defektolozima i svima onima koji ovde rade”, rekao je Cvetanović.

On je kao posebno važnu činjenicu naveo da se u poslednje četiri godine smanjuje broj korisnika novčane socijalne pomoći. U 2022. godini zahtev za ovaj vid podrške podnelo je 1960 naših sugrađana, što je za 11% manje nego u 2021. godini.

Kaže da je taj podatak ” posledica otvaranja novih radnih mesta, čime su stvoreni uslovi da ljudi sopstvenim radom obezbede egzistenciju sebi i svojoj porodici. Po broju novih radnih mesta Leskovac je lider među gradovima u okolini, a to je uticalo i na smanjenje broja korisnika novčane socijalne pomoći.“

U leskovačkom Centru za socijalni rad više od 50 % stručnog osoblja čine socijalni radnici, te je Cvetanović primetio da oni čine stub jakog i funkcionalnog sistema socijalne zaštite i daju kredibilitet ovoj ustanovi. (kraj) IS/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

6 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Sam
Sam
1 godina pre

Centar u Leskovcu se igra sa dva mala života .Mala neide u školi deca sama ostaju ma kakav bre centar .Jedu picu ceo dan i svaki dan .Deca preživljavaju haos

Ja
Ja
1 godina pre

Kakav stub ono je sramota za grad uposljenici nula .

Ja
Ja
1 godina pre

Silom prilike podmeću papir da se majka odrekne starateljstva .Sram ih bilo majka je jedna .

Znalac
Znalac
1 godina pre

Za javnost med i mleko a u zgradi haos od uposlenih neljubaz na pauzi ,kafi ,zauzeti ,nisu tu i td i…..

Znalac
Znalac
1 godina pre

Kriju pred po fiokama .Neiznose istinu slučajeva pred sudom i td i …….

Znalac
Znalac
1 godina pre

Centar za soc rad u Leskovcu nula .Da se procesljaju diplome i licence uposlenih.Nedao bog da udjes na ta vrata .Od kada je direk ovako ljubazan i fin