U centru Vlasotinca održana javno-pokazna vežba “Sistem 2021”

smart

VLASOTINCE


Prvog petka u novembru 2021. godine u Vlasotincu je održana javno-pokazna vežba ,,Sistem 2021”. Pored Vlasotinca, u Jablaničkom okrugu ova javno-pokazna vežba održana još i u Leskovcu i Medveđi, a na teritoriji Srbije čak u 50 gradova i opština. Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije – Sektor za vanredne situacije je želeo ovom vežbom da proveri spremnost, mobilnost i stručnu osposobljenost svih subjekata zaštite i spašavanja. Ovom vežbom izvršena je i provera uvezanosti i koordinisanosti rada više republičkih i lokalnih organa u sprečavanju eskalacije, kao i sanaciji i otklanjanju posledica nastalog događaja.

smart


U vežbi su učestvovali Štab za vanredne situacije – Vatrogasno-spasilačko odeljenje, Policijska stanica Vlasotince, JKP ,,Komunalac” i ,,Vodovod”, Služba hitne pomoći ovdašnjeg Doma zdravlja, Crveni krst Vlasotince, upošljenici u Opštinskoj upravi, kao i mnogobrojni znatiželjnici koji su se tog petka, pazarnog dana našli u centru varošice vlasotinačke gde je, inače, vežba i održana.
Iscenirani događaj dogodio na raskrsnici ispred zgrade opštine, tačnije na državnom putu prvog B reda 39 u Vlasotincu u ulici Trg osobođenja br.12 kada je došlo do saobraćajnog udesa dva vozila, autocisterne koja je transportovala opasna zapaljiva sredstva, benzin gorivo oznake 1203 i putničkog vozila u kome je pored vozača bio i suvozač.
U udesu je došlo do havarije na autocisterni , što je uzrokovalo umereno curenje opasne i zapaljive materije, pri čemu je došlo do razlivanja i isparavanja tečnosti i formiranja eksplozivne smeše. U putničkom vozilu koje je učestvovalo u udesu, zbog deformacije na automobilu, dva lica su ostala zarobljena i sa vidljivim telesnim povredama. Da bude još gore, u momentu udesa, na samom mestu događaja duvao je vetar umerene jačine i to pravcem sever – jug što je uzorkovalo brzo širenje isparenja u pravcu zgrade opštine Vlasotince, kao stambenih objekata u centru grada.
Sama vežba trajala je nešto više od sat vremena, a svi prisutni imali su priliku da vide spremnost i pravovremenu reakciju svih nadležnih službi čija je obaveza da reaguju u ovakvim situacijama kada su životi pojedinaca ozbiljno ugroženi, kao i ozbiljna pretnja da ne dođe do eksplozije s obzirom na činjenicu da je u cisterni bilo benzina.
Posle završetka vežbe, sumirani su rezultati sa opštim zaključkom da je ova javno – pokazna vežba ,,SISTEM 2021” realizovana na najvišem nivou, i da su pun udeo uspešnosti vežbe dali svi subjekti koji su se našli na mestu udesa i bili učesnici ovog događaja u centru Vlasotinca.

smart


Na licu mesta gde je izvođena sama vežba bio je prisutan i predsednik vlasotinačke opštine Bratislav Petrović, koji je i komandant za vanredne situacije u opštini Vlasotince, sa svojim saradnicima u vanrednim situacijama Ivanom Stankovićem načelnikom opštinskog Štaba za vanredne situacije i rukovodiocem akcije i komandirom Vatrogasno-spasilačkog odeljenja Draganom Stamenkovićem. Sva trojica složili u činjenici da ovakvih vežbi nije davno bilo, da su one neophodne jer u prošlosti je bilo ovakvih situacija, u prvom redu poplava koje su bile posledica izlivanja reke Vlasine.
Tekst i foto: Vlastimir Stamenković

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare