U Bujanovcu zakazana konstitutivna sednica Skupštine, dogovora o vladajućoj koaliciji još nema

BUJANOVAC

Na inicijativu 14 odbornika, deset iz Demokratske partije (DP) Nagipa Arifija i četiri iz Pokreta za demokratski progres (PDP) na čijem je čelu Šćiprim Arifi, za danas u 10 je zakazana konstitutivna sednica Skupštine opštine Bujanovca.

Kako JUGpress saznaje, konačnog dogovora o vladajućoj koaliciji još uvek nema iako su lideri albanskih stranka koje imaju odbornike u Skupštini opštine juče i prekjuče bili u Tirani, na sastanku sa ministrom inostranih poslova te zemlje Gentom Cakajem.

Ideja tih sastanaka je bila da Tirana utiče na albanske lidere iz Bujanovca da se dogovore oko koalicije na lokalu i zajedničkog vršenja vlasti.

Dogovor nije postignu a da jeste, bez učešća Srba u lokalnoj vlasti, bio bi kršenje sporazuma postignutog po završetku oružanih sukoba na jugu Srbije, uz podršku medjunarodne zajednice, prema kome vlast u Bujanovcu mora da bude multietnička.

Pre razgovora u Tirani budući poslanici Albanac iz Bujanovca i Preševa imali su sastanak sa predsednikom Srbije Aleksnadrom Vučićem u okviru konsultacija o satavu nove Vlade.

Prema rezultatima postignutim na lokalnim izborima u Bujanovcu najviše glasova osvojile su Demokratska partija (DP) i lista okupljena oko SNS po deset.

Partija za demokratsko delovanje (PDD) , na čijem je čelu aktuelni predsednik opštine Šaip Kamberi, ima osam odbornika a Pokret za demokratski progres (PDP) , koga predvodi sin pokojnog Jonuza Šiprim Musliu, ima četiri odbornika.

Lista okupljena oko SPS, na kojoj se nalazi i Grupa gradjana Stojanča Arsić, osvojila je tri mandata isto koliko i Alternativa za promene koju u Bujanovcu predvodi Arber Pajaziti.

Demokratska unija Albanaca (DUA), na čijem je čelu Mejdi Zećiri, osvojila je jedna mandat po koliko su osvojile i dve romske liste , Romska stranka Jedinstvo (RSJ) i Ujedinjena partija Roma (UPR).

Albanske stranke imaju ukupno 26 od 41 odbornika, koliko ima Skupština opštine Bujanovac.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare