U Bujanovcu osvećena narodna trpezarija

BUJANOVAC

U Hramu Svetih apostola Petra I Pavla u Bujanovcu danas je osvećena novosagradjena narodna trpezarija.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio episkop Vranjski Pahomije sa sveštenstvom i monaštvom pravoslavne eparhije Vranjske ali i sa arhimandritom Ilarijonom Lupulovićem , igumanom manastira Draganac na Kosovu i Metohiji i arhimandritom Jovanom Radosavljevićem.


“Možemo reći da je na današnjoj svetoj liturgiji učestvovala punoća cela naše crkve i, naravno, osim episkopa i sveštenstva, bio je prisutan i verni narod Bujanovca i okoline”, rekao je za JUGpress otac Mićo Zelenović.
„ Danas je velika radost i zbog toga što se na današnji dan osvećuje crkvena zgrada , odnosno narodna trpezarija , čija je gradnja započeta 2013. godine, kada je crkveni odbor, na čelu sa predsednikom Draganom Manasijevićem i starešinom hrama u Bujanovcu, sada već protojerejom Novicom Nikolićem, doneo odluku da stara narodna trpezarija već gubi svoju funkciju i da nije u mogućnosti da zadovolji potrebe naroda i krenulo se hrabro sa ciljem da se ta narodna trpezarija stavi pod krov“ dodao je Zelenović.

Mnogi su mislili da nećemo postići svoj cilj, jer su prilike bile teške, rekao je Zelenovic i dodao da je ovaj posao priveden kraju zahvaljujući, najpre, Duvanskoj industriji Bujanovac koja je najveći donator , ne samo crkvene zgrade pri hramu Svetih apostola Petra i Pavla već i crkvene priprate.


“Veliki i nemerljiv doprinos dala je i Skupština opštine Bujanovac, zahvaljujući zameniku predsednika opštine Stojanči Arsiću”, rekao je sveštenik i dodao ne treba zaboraviti ni sve one koji su i najmanji doprinos dali za izgradnju crkvene zgrade.
“Nakon četiri godine ovaj hram je stavljen pod krov, urađena je elektroinstalacija, svi prateći objekti i možemo reći da je zaista crkvena zgrada u Bujanovcu jedno lepo zdanje gde će se vernici okupljati , ne samo sada nego i u pokolenjima. Ovo je zaista jedan divan dan za crkvenu opštinu Bujanovac, jer osvećujemo ovu zgradu i predajemo je narodu božjem na upotrebu da se narod okuplja u hramu pre svega , a naravno i posle toga da se okuplja u narodnoj trpezariji na trpezama ljubavi kao što je to u besedi danas rekao episkop Vranjski gospodin Pahomije“, rekao je otac Mićo Zelenovic.


Inače, danas je podeljeno 49 arhijerejskih gramata odnosno zahvalnica zaslužnim institucijama koje su pokazale dobru volju da pomognu u izgradnji ovog objekta .

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare