U Bujanovcu asfaltirali ulice u romskim naseljima

BUJANOVAC

Ministar za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek i načelnica opštinskog Odeljenja za investicije i razvoj Fazila Ademović otvorili su 10 obnovljenih deonica u naselju Morava 76 i Novom naselju u Bujanovcu.

Nakon sastanka sa predsednikom opštine Bujanovac Nagipijem Arifijem, Đerlek je sa predstavnicima opštine posetio ova dva naselja gde većinom žive pripadnici romske zajednice.

„U ovim naseljima živi više od 5000 meštana i nadamo se da će im od sada biti omogućen lakši pristup centru grada, školama, ambulanti. Međutim, ovde ljudi imaju još problema iz oblasti komunalne, putne i socijalne infrastrukture. Uskoro raspisujemo novi javni poziv i planiramo da i dalje sistemski ulažemo kako bi unapredili kvalitet života svih stanovnika Bujanovca, naročito pripadnika romske zajednice koji žive u ovom naselju“, izjavio je Đerlek dodavši da je potrebno obezbediti i ozbiljne investicije kako bi se otvorile fabrike i nova radna mesta.

Vrednost izdvojenih sredstava za asfaltiranje ulica je 8, 3 miliona dinara i deo je sistemskog ulaganja u razvoj komunalne i socijalne infrastrukture u naseljima u kojima žive stanovnici pretežno Romske populacije, re;eno je danas.

„Mi smo zahvalni jer smo osim sredstava dobili i profesionalnu i stručnu pomoć u izradi svih potrebnih dokumenata. Ono što nas je posebno obradovalo je novi javni poziv koji sledi, a mi očekujemo i stratešku saradnju a Ministarstvom, s obzirom na to da je Ministarstvo uradilo značajna dokumenta i lokalne strateške planove. U tom smislu, radićemo i na legalizaciji naselja i rešavanju higijenskih problema, izjavila je načelnica opštinskog Odeljenja za investicije i razvoj Fazila Ademović.

Cilj ovakvih projekata jeste unapređenje kvaliteta svih stanovnika, kao i položaja Roma, pitanja kojem Vlada Srbije pridaje izuzetnu važnost.

Prema poslednjem popisu 2022. godine u opštini Bujanovac je živelo 41.068 stanovnika od toga 62 % stanovnika albanske nacionalnosti, 25% srpske nacionalnosti i nešto više od 8% stanovnika romske nacionalnosti. (kraj) SM/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare