U borbi protiv droga neophodna je multisektorska povezanost

NIŠ

 

Koliko ima narkomana u Srbiji – pitanje je na koje je teško odgovoriti. Kako reče danas  dr Dragan Vukadinović, psihijatar subspecijalista bolesti zavisnosti  i načelnik Odeljenja za narkomaniju Specijalne bolnice u Toponici, „statistički  je teško procenjivati ovu  specifičnu materiju.  Podaci se mogu kretati od 30 do 100 hiljada zavisnika na nivou Srbije. Pravo stanje ozbiljnosti problema pokazuje se kroz činjenicu da svakodnevno u novinama čitamo o smrti zbog predoziranja. To su tragične informacije koje su posledica zloupotreba droge. Problem droge je je veliki, mnogo veći nego što se vidi. Kao kad gledate santu leda. Vidite vrh,  a daleko je veći problem onaj što se ne vidi, ispod površine, kazao je  doktor Dragan  na multisektorskom sastanku koji je organizovan u Gradskoj kući  na temu uspostavljanja tešnje saradnje svih društvenih faktora u borbi protiv droga.  Sastanak je organizovalo  Udruženje „Izlazak“ , u saradnji sa Kancelarijom za borbu protiv droga Vlade Republike Srbije . Povezivanje nevladinih, javnih i zdravstvenih institucija u cilju podrške osobama koje pokušavaju da izađu iz pakla droge, cilj je projekta „Biram oporavak“, koji realizuje Udruženje Izlazak. Projekat je predstavljen u niškoj Gradskoj kući.

Udruženje „Izlazak“ osnovano je  pre devet godine. Grupa mladih ljudi, i sami nekadašnji zavisnici koji su se oslobodili  droge, udružili su se jer su imali isti cilj i istu želju – da ličnim iskustvom pomognu onima koji su zbog specifičnosti ovog problema , diskriminisani i napušteni. Želeli su da svojom neposrednom pomoći omoguće uslove da svi zavisnici ostvare pravo na život bez droge.  Kako kaže jedan od osnivača, Aleksandar Žugić, predsednik Udruženje adi na tome da brorba protiv narkomanije bude što uspešnija. Članovi udružrnja neposredni rade na prevenciji , resocijalizaciji i rehabilitaciji zavisnika od opojnih i halicinogenih sredstava. Udruženje promoviše zaštitu ljudskog zdravlja u unapređenje zdravog življenja.

„ Mi smo mapirali još 2015. godine većinu aktera koji se u Srbiji , Crnoj Gori i Bosni i Hescegovini bave ovom tematikom, napravili smo brošuru i na osnovu stanja i situacije na terenu napravili smo procenu potreba.  Svetska federacija protiv droge prepoznala je da je potražnja za drogamana našim prostorima u konstantnom porastu i kao odgovor na procenu potreba , ponudila je partnerstvo trima organizacijama – „Izlazak“ iz Srbije, „Proslavi oporavak „ i Bosne i Hercegocine u „Preporod iz Crne Gore , u želji da se na što bolji način i sveobuhvatno adrsira problem zavisnosti, kaže  Žugiž koji je na ovom sastanku predstavio  Udruženja „Izlazak“ i trogodišnji regionalni projekat „Biram Oporavak“ . Ovaj projekat koji će do kraja 2019. godine biti realizovan u BiH, Srbiji i Crnoj Gori, a u partnerstvu sa Svetskom federacijom protiv droga , treba da doprinese smanjenju droga iboljem uključivanju lečenih zavisnika u normalne tokove živorta.

Osnovni cilj projekta je unapređenje usluga za pojedince i porodice koje su pogođene problemom zavisnosti. Akcenat je, kako kažu, na osobe iz manjih sredina, posebnio ruralnim sredinama u kojima ne postoje servisi , mogućnosti i tretmani kao što ih ima u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.  Žele da povežu sve aktere i unutar zajednice, kroz jačanje multisektorske saradnje i umrežavanje civilnog društva i državnih institucija,  kako bi se osoba u procesu oporavka od zavisnosti zajedničkim naporima podržala i dovela na mesto njenog maksimalnog potencijala. Čula su se mnoga mišnjenja i iskustva, ali ono što je evidenntno je da treba pomoći zavisnicima da se oslobode droge a bivšim zavisnicima da se ravnopravno uključe u društvo i da rade i žive od svog rada? To je dug i mukotrpan put i za društvo, porodicu a pogotovo za zavisnike.

Predstavnici ovog udruženja smatraju da su ljudi neinformisani o tome gde i kako mogu da prime pomoć.

„ U svrhu osvarivanja ovog cilja otvoreno je savetovalište i web stranica www.biramooporavak.com. U sklopu savetovališta , putem besplatne i anonimne telefonske linije,koja je otvorena prošle dodine 26. juna ,  osobama i porodicama u problemu zavisnost daju se informacije o mogućnostima lečenja i rizicima koji nastupaju kao posledica zloupotrebe psihoaktivnih supstanci.. Pružaju pomoć od faze  detoksikacije, preko motivacije da se uključe u procese oporavka, uključivanje u program dugotrajnog stacionarnog tretmana, a potom do resocijalizacije i reintegracije u društvo.

„ U poslednjih godinu dana pružili smo oko 500 usluga, toliko smo imali poziva“, kaže Žugić .

O tome koliko je važna povezanost svih relevantnih faktora u procedu prepoznavanja, lečenja i resocijalizacije zavisnika govorio je i dr Dragan Vukadinović, psihijatar subspecijalista bolesti zsavisnosti  i načelnik Odeljenja za narkomaniju Specijalne bolnice u Toponici.

Na pitanje da li je moguće izlečiti zavisnike od droge dr Vukadinović kaže:

„ Procenat izlečenja   za one  pacijente koje uspemo da izvučemo iz kandži zavisnosti efikasnost je 100 posto. Nažalost to je dugotrajan proces koji traži angažovanje što više ljudi, segmenata društvene zajednice , od prevencije, preko dijagnostike , lećenja i resocijalizacije . Ovaj skup jeste organizovan u funkciji resocijalizacije i podrške tim pacijentima koji uspeju da uspostave apstinenciju“, kazao je dr Vukadinović.   

Predstavnici Kancelarije za borbu protiv droga Vlade Republike Srbije govorili su o važnosti multisektorske saradnje kao i o ulozi i nadležnostima Kancelarije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare