U Beč po pravdu zbog Elektrodistribucije i Toplane

NIŠ

Na  zahtev Udruženih pokreta slobodnih stanara Niša  za uključivanjem Evropske Unije u rešavanje problema Nišlija koje se odnose na Elektrodistibuciju i Toplanu, u Beču je 25.septembra ove godine  održan sastanak sa Evropskom energetskom zajednicom.

EEZ su predstavljali Karolina Čegir i Predrag Grujičić dok su u ime UPSSS u Beč putovli  Saša Kostić, predsednik Upravnog odbora i Saša Petrović, član Upravnog Odbora.

Tim povodoma, a kako bi članstvo upoznali sa rezultatima koje su postigli u Beču , UPSS je  organizovao tribinu u Nišu  kojoj je prisustvovalo tridesetak Nišlija koje su ovom prilikom obavešteni  o rezultatima razgovora  u Beču a ujedno dogovorili  dalje  akcije.

“ Iskoristili smo priliku koja nam je pružena I ukazali smo na niz nezakonitih postupaka EPS pri navodnom “neovlašćenom” korišćenju električne energije i odlukama Republike, Grada i toplane koje su suprotne Ustavu, Zakonu o energetici i Zakonu o zaštiti potrošaća po pitanju centralnog grejanja. Od njih smo dobili konkretne instrukcije gde i kako mogu da nam pomognu . Dogovorili smo dinamiku daljeg sarađivanja , koju dokumentaciju treba da im pošaljemo, na osnovu koje će oni po određenim stavkama dati konkretne predloge za pokretanje postupaka pred domaćim i međunarodnim institucijama , kako bi mogli da zaštitimo sopstvene interese. Predstavnici EEZ su nas upoznali sa svojim nadležnostima i obećana je sva potrebna pomoć i pokretanje niza procesa u EU, ako treba i sudskih, radi zaštite naših prava. Radi kvalitetnijeg i bržeg rada dogovorena je dalja komunikacija preko stručnih timova” rekao je Saša Kostić.

Evropska energetska zajednica je zadužena da prati rad Vlade Republike Srbije u procesu priključivanja EU na polju energetike I to je razlog zašto je udruženje iz Niša zakucalo na vrata EEZ. Pre toga su iscrpli sve dostupne mogućnosti u Srbiji ali nisu došli do rešenja problema.

“ Mi smo uputili na dvadesetak adresa zahteve sa poslednje naše tribine. Sa svega tri adrese smo dobili odgovore. Odgovorilo je Ministarstvo za turizam . Niko drugi od zvaničnih instanci nije reagovao. Iz tog razloga smo se obratili međunarodnim instancama. Oni nemaju ingerencije u Srbiji,  i ne mogu da odlučuju. Međutim, od uticaja su na odlučivanje o otvaranju poglavlja 24 vezanog za energetiku i prijema Srbije u Evropsku uniju. Na taj način mogu da sugerišu na kojim pitanjima mogu da se izvrše korekcije. Na taj način može da se izvši pritisak , a mi ćemo se u svakom slučaju potruditi da što jasniju i konkretniju sliku o njima damo, kako bi imali pravi uvid u situaciju, onako kako je.  Od njih smo dobili konkretne instrukcije gde i kako mogu da nam pomognu . Dogovorili smo dinamiku daljeg sarađivanja , koju dokumentaciju treba da im pošaljemo, na osnovu koje će oni po određenim stavkama dati konkretne predloge za pokretanje postupaka pred domaćim i međunarodnim institucijama , kako bi mogli da zaštitimo sopstvene interese. Sve probleme smo rešavali odmah  na licu mesta, i na osnovu njihovih predloga mi ćemo posle ove tribine, u dogovoru sa našim građanima odredititi dalje korake i mere koje ćemo predizimati. Mi sa njihove strane imamo jasne sugestije, gde i kako mogu da nam pomognu a mi ćemo to dosledno iskoristiti.“  dodaje Saša.

Ovo nisu bile jedine teme o kojima je razgovarano u Beču. Pokrenuta je I tema  tema  monopola Jugorosgaza na Jugu Srbije, južno od Pojata,

“ Građani ovog dela Srbije prinuđeni su da plaćaju dugovanja Srbijagasa i izgradnju njegovog gasovoda, osim južno od Pojata, kroz budžet Republike Srbije, a da nemaju pravo na priključak na njihov gasovod. Pri tome izgradnju gasovoda Jugorosgaza sami plaćaju.

Nakon tribine slede konkretni koraci .

„Najpre ćemo poslati ono što se od nas očekuje Evrposkoj energetskoj zajednici od dokumentacije koje smo obećali da ćemo poslati.  Pokrenuće se krivični, prekršajni  i sudski postupci prema određenim funkcionerima u gradu i republičkim funkcionerima. Pre svega prema onima koji nisu reagovali u ovom trenutku. Nećemo se na tome zadržati.  Nastavićemo dalje sve dok ne ostvarimo zahteve koje smo uputili na 20 adresa , a sada već i na 21. –  adresu koja je u evropskim instancama. Ako bude trebalo, koristićemo sve evropske ključeve i otvorićemo sva evropska vrata“

Tokom puta u Beč predstavnici UPSS bili su u Zagrebu i Ljubljanu  i tamo  uspostavili saradnju sa određenim grupacijama udruženja građana i civilnih društava iz te dve republike .

„ Dogovorili smo dalju međusobnu saradnju pošto su nam identični problemi  kako u pogledu Toplane tako i u pogledu energenata , samog zakona o energetici , koji je i kod njih u ovom trenutku sporan, Razmenjivaćemo informacije i dogovaramo zajednićki nastup ka evropskim instancama , kako bi pronašli zajedničko rešenje za širu teritoriju „ rekao je član Upravnog odbora Saša Petrović.

Mora da se ispoštuje Zakon o energetici u potpunosti, da  se građanima ispostave ugovore o međusobnim odnosima koji su prilagođeni evropskim uslovima i zakonima , kažu u Udruženju „ a ne internim odlukama na nivou grada , lokalne samouprave, toplane. Oni svojim građanima moraju da budu uslužni centar   a ne haračlija koji će gleadti da n što skuplji i jednostavniji način da dolazi do sredstava građana i gomila u svoje džepove“ zaključak je sa održane tribine  Pokreta udruženih stanara Niša.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare